Откъде идва образът на Дядо Мраз?

4656
Откъде идва образът на Дядо Мраз?
Снимка: iStock

Всяка година милиони деца по света са в очакване на Дядо Коледа. Повечето от тях дори не са чували за Дядо Мраз, който идваше на Нова Година за техните родители, баби и дядовци.

Кой е Дядо Мраз?
Популярно е мнението, че Дядо Мраз е руски образ, наложен от комунистите, най-вече от Сталин. Вярно ли е това? И да, и не. Факт е, че образът на Дядо Мраз става масово популярен именно заради комунистическия режим по времето на Сталин, но той съществува още от древни времене, преминавайки през много трансформации.

В славянската митология
В славянската митология съществува подобен дух, наричан Зимник, който олицетворява зимните студове. Представян е като старец с бели коси и дълга бяла брада, непокрита глава и облечен в топли бели дрехи. Откъдето минава, настъпва жесток и смразяващ студ.

Мороз Иванович
Първото споменаване на Дядо Мраз е през 1840 г., когато руският писател и музиковед Владимир Одоевски, член-учредител на Руското географско общество, издава сборник с приказки, сред които попада и приказката “Мороз Иванович”.

Първообразът на Дядо Мраз седи на ледена пейка и яде снежни топки. Когато тръсне глава, от косите му се сипе скреж, а когато въздъхне, от устата му излиза гъста пара. Къщата му е цялата от лед -  ледени врати, прозорци, под. Година по-късно големият руски поет Николай Некрасов пише поема “Мороз, Красный нос” (Мраз, Червен нос).

Западната традиция за коледната елха и Дядо Коледа започва бавно да се разпространяват в Русия през XIX в. от космополитния Петербург, но само сред дворяните.
През 1917 г. след болшевишката революция Дядо Коледа е забранен, защото се смята за нещо като детски бог и твърде “буржоазен” и се свързва със светеца Свети Николай. В новата власт няма място за религия.

Историите на Дядо Коледа и Дядо Мраз - различни, но с общи корени (СНИМКИ)

“Официализиране” на Дядо Мраз
През 30-те години на миналия век комунистът Постишев решава да прекрои легендата за Дядо Мраз, който пише във вестник “Правда”:

„Преди революцията буржоазията и служителите на буржоазията винаги украсяваха елха за Нова година. Децата на работниците само гледат със завист през прозореца цветните светлини на елхата и веселящите се около нея деца на богаташите. Защо нашите училища, детски градини, детски клубове, пионерски дворци лишават от това прекрасно удоволствие децата на трудящите се на Съветската страна?.

Хайде да организираме забавен новогодишен празник за децата, да организираме хубава съветска елха във всички градове и колхози“.

Сталин много харесва тази инициатива и се разпорежда да се внедри в масите. Така съветското коледно дърво се появява не само във всеки колхоз, но и във всеки магазин.

Българският Дядо Мраз

Дядо Мраз е познат на българите преди да стане популярен в тогавашния Съветски съюз. Още през 1910 г. Елин Пелин пише стихчето за Дядо Мраз

“Знаете ли кой съм аз —
дядо ви Мраз?…
Тежък лед ми е брадата,
от бял сняг ми е косата.
Ледни дишам ветрове,
страшни трупам снегове…”

“Ето иде дядо Мраз”, пише Гео Милев през 1925 г. Във вестници и списания има много снимки на новогодишни елхи, вкл. и в детски градини, но подаръците се раздават от жени. Дядо Мраз става все по-популярен. В сп. “Илюстрована седмица” има снимка на деца, които правят снежен човек, а под нея пише, че “децата си правят от сняг Дядо Мраз”.

Каква е разликата между Дядо Коледа и Дядо Мраз?

Дори е имало търговска марка за зимни облекла, което се вижда от рекламно каре, публикувано в сп. “Индустрия и търговия” от август 1932 г., където приказният старец е изобразен с чувал, пълен със стоки. С времето съдържанието на чувала се променя и той се пълни с подаръци.

Свидетелство за популярността на Дядо Мраз и раздаването на подаръци е стихотворението “Нова година” на Веса Паспалеева, писано през 40-те години на миналия век, което всички помним от нашето детство:

“С червените ботушки
потропва Дядо Мраз…
— Дечица-веселушки,
шейната спрях пред вас!...

Подаръци ще има
за всички от сърце!
За Новата година
да люшнем ний хорце!”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com