Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Палестинец хакна профила на създателя на Фейсбук

19 август 2013, 20:04 часа

Специалист по компютърни науки от палестински произход е успял да хакне профила на основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг.

Халил Шреатех се решил на тази „крайна” стъпка, след като от компанията не му обърнали внимание, когато ги предупредил, че е намерил пропуск в сигурността им - пропуск, който позволява на всеки да публикува съобщения на стената на непознат потребител.
За да докаже тезата си, палестинецът публикува видеоклип на стената на Сара Гудин, една от колежките на Зукърбърг, с която той не бил свързан.

В съобщение, което впоследствие било премахнато, той се извинил, че нарушава правото на неприкосновеност на основателя на Фейсбук и допълва: "Нямах друг избор...след всички съобщения, които изпратих на екипа на Фейсбук, информира Нова телевизия. За по-малко от една минута профилът на Шреатех в социалната мрежа бил премахнат и с него се свързал инженер по сигурността на Фейсбук, за да го разпита за всички подробности около подвига му.

Социалната мрежа има политика, според която плаща награда от минимум 500 долара на всеки хакер, който открие пропуски в сигурността. Но компанията отказала да плати на Шреатех за откриването на уязвимостта, защото действията му нарушавали правилата на Фейсбук. Все пак от Фейсбук казват, че вече всичко е поправено и признават, че са се отнесели несериозно към сигнала.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес