По-добре не правете това: Oсновните грешки при загряване на колата през зимата

13043
По-добре не правете това: Oсновните грешки при загряване на колата през зимата
Снимка: iStock

Едно от конкурентните предимства на съвременните автомобили е бързото загряване през студения сезон. Но скоростта на тази процедура не на последно място зависи от самия водач. Ето кои са грешките при загряване на автомобила.

Дълъг престой на празен ход

Факт е, че просто няма смисъл да работите на празен ход дълго време. Би било много по-разумно да загреете колата за няколко минути и след това да започнете да шофирате с минимално натоварване,

Включване на въздушния поток на макс

Това кара двигателя да загрява още по-дълго, тъй като отдава цялата топлина на купето. За да избегнете загуба на топлина, се препоръчва или временно да изключите въздушния поток, или да го включите на минимална мощност, насочвайки въздуха към предното стъкло.

Не се използва функцията за рециркулация

Предимството на тази функция е, че улеснява работата на "парното" и подобрява "циркулацията" на въздуха вътре в купето. След като започнете движението, по-добре е да изключите рециркулацията, тъй като прозорците могат да се замъглят поради високата влажност в колата.

Известно е, че при минусови температури навън е най-добре да загреете колата, преди да потеглите. Много шофьори или изобщо не го правят, или допускат грешки.

Често, едва седнали на шофьорската седалка, шофьорите веднага завъртат ключа или натискат бутона за стартиране. Най-добре е да изчакате малко след стартиране на двигателя. През това време горивната помпа ще може да изпомпва гориво в двигателя и няма да се налага да повтаря студения старт няколко пъти.

Ако в колата е с ръчна трансмисия, тогава трябва да завъртите стартера, като първо натиснете съединителя. Освен това, след стартиране на двигателя, педалът се натиска още няколко секунди.

Мнозина не загряват достатъчно двигателя. Тъй като при минусови температури стените на цилиндъра на двигателя се компресират, пролуките между триещите се повърхности се намаляват. В резултат на това маслото, което също се е сгъстило, след "студен" старт, не може веднага да излезе от масления съд.

Ако натиснете газта само минута след стартиране на двигателя, тогава износването ще се увеличи драстично.

Друга често срещана грешка е добавянето на обороти за ускоряване на загряването. Някои са ревностни в усърдието си и изпращат стрелката на тахометъра почти до червената зона. Експертите съветват да не въртите двигателя над 3000 оборота в минута.

Много хора забравят да загреят трансмисията. След като прекарат 10-15 минути за загряване на двигателя, шофьорите започват да шофират доста активно, забравяйки, че маслото все още е гъсто. Тъй като тези възли не могат да се затоплят на празен ход, най-добре е първите километри да се движите със спокойно темпо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 признака, че пиете твърде много кафе

Как да се справим с безсънието причинено от стрес?

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com