По-пестеливо в колата - с климатик или отворен прозорец?

5528
По-пестеливо в колата - с климатик или отворен прозорец?
Снимка: iStock

Времето вече не е дъждовно и студено, какво беше в началото на юни. Жегите пристъпиха и се засилват все повече всеки ден. Колите стават особено опасни, паркирани под жежкото слънце, а дори и на сянка температурите биха могли да достигнат до 60 градуса по Целзий в купето на колата. Пътуването е невъзможно в такива условия, но добре че съществуват климатиците.

Много хора са противници на климатика, тъй като той също крие вреди за здравето на пътниците в някои случаи и за тях е по-подходяща алтернативата на охлаждането в колата - отворените прозорци. Много често това се превръща в казус между шофьорите за това кое е по-икономично - отворените прозорци или климатикът?

Как да поддържате колата си чиста през лятото

Поддържането на чистота в кола през лятото е по-лесно, отколкото през зимата или извън сезона. Някои сезонни проблеми, обаче, могат да ...

За да бъдат решени тези спорове най-накрая, е довело до експеримент. В него участват две коли - Volkswagen Touareg, с 3,0-литров дизелов двигател и KIA Picanto, която притежава 1,2-литров бензинов мотор. Те са изправени една срещу друга на извънградски път, а температурите навън са над 30 градуса.

При първият тест колите се движат на затворени прозорци и с изключени климатици. KIA-та постига разход от 5,2 л/100 км, докато Toureg-a се представя доста по-добре от нея с разход от 4,6 л/100 км. Макар и леко изненадващо заради разликата в размерите на машините, е логично, тъй като дизелът харчи по-малко. Разликата все пак не е голяма, така че можете да изберете която кола искате без да се притеснявате за разхода.

6 нехарактерни звука на автомобила, на които шофьорите трябва да обърнат внимание

Вторият тест се провежда с отворени прозорци и изключен климатик. Скоростта е същата. При него KIA-та вече е с 5,6 л/100 км, а немският съперник е с 5,2 л/100 км. Тук експериментът показва, че аеродинамиката на корейската машина е по-добра - явно хечбекът харчи с 0,4 л/100 повече, а кросоувърът – с 0,6 л/100 км.

Само ТОВА ще спаси колата ви от нагряване през ГОРЕЩИТЕ месеци

Знаете ли, че ако в най-големите жеги оставите колата на слънце, температурата в купето може да достигне и до 60 – 70 градуса? То...

При третия експеримент кросоувъра скача с 0,4 литра, а на съперника му с 0,5 литра. Тук колите се движат с пуснати климатици и плътно затворени прозорци. Средният разход при Toureg- a е 5 л/100 км, а на KIA-та – 5,7 л/100 км

Работа при жега - горещото време поставя задължителни изисквания за труд

Резултатите при тестовете показват няколко неща. Едното е че дизелов двигател на SUV харчи по-малко гориво, при включен климатик, отколкото при отворени прозорци. KIA Picanto-то, която се движи с бензин, дори при нея се случва същото. И все пак, разликата в консумацията е така малка, че независимо кое от двете решения ще предприемете за охлаждане в колата, разходът не би трябвало да ви притеснява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com