Победете инфлацията: Ето как да пътувате за по-малко пари това лято

1059
Победете инфлацията: Ето как да пътувате за по-малко пари това лято
Снимка: iStock

Тъй като инфлацията все още не може да бъде спряна, повече от всякога се нуждаем от евтини туристически хитрини. Лятото наближава, така че ако все още не сте планирали къде да прекарате почивката си, може би тези малки "сладкиши" ще ви помогнат да платите по-малко, за да отидете до мечтаната дестинация.

Ако ви се струва, че пътуването е станало по-скъпо от преди, не грешите - статистиката го доказва. Разходите за пътувания рязко нараснаха това лято. Например цените на самолетните билети са се увеличили с повече от 30 % през лятото на 2023 г. в сравнение с лятото на 2022 г. Средната цена на хотелска стая също е по-висока с 54% в сравнение с миналата година.

След като през 2020 г. търсенето на пътувания почти напълно изчезна, през 2023 г. то напълно се завърна с пълна сила. Всъщност сега то може би е по-високо от всякога. Това е добра и лоша новина.

Когато търсенето изчезна в началото на пандемията преди няколко години, това принуди авиокомпаниите да намалят предлагането на полети, докато се върнем към "нормалното". Авиокомпаниите съкратиха персонала си, отмениха маршрути и намалиха честотата на полетите, изпълнявайки само 20% от нормалните си операции (или по-малко). В съчетание с недостига на пилоти и трудностите при замяната на пенсионирани самолети, това несъответствие беше основен фактор за повишаването на цените на самолетните билети. Предлагането на полети не е в състояние да отговори на търсенето на полети.

Пътниците по цял свят, които планират лятна ваканция, са изправени пред шока от повишаването на цените в сравнение с предишни ваканции . Може да ви се струва, че няма как да избегнете високите цени, но има няколко неща, които можете да направите, за да спестите от лятната си ваканция тази година. Ето кои са те:

Пътувайте в края на лятото

Данните от платформата SkyScanner показват, че полетите в края на лятото са по-евтини от полетите през юни и юли. Пътуването през август или началото на септември може да ви спести малко пари. Ако сте настроени за определена европейска дестинация, септември също може да бъде едно от най-добрите времена за пътуване. Можете да се възползвате от по-ниски цени на самолетните билети в сравнение с пиковия сезон, а с бавното напредване на лятото ще се радвате на по-малко тълпи и по-ниски цени като цяло.

Пътувайте в средата на седмицата

Друг начин да спестите пари от лятната си почивка е да бъдете гъвкави по отношение на датите на пътуване. Въпреки че това не е възможно за всички, пътниците, които могат да бъдат гъвкави по отношение на датите на пътуване, ще се радват на по-добри оферти. Ако можете да летите в средата на седмицата, ще спестите много пари. Полетите във вторник, сряда и събота са най-евтини. Пътниците, които летят в тези дни, могат да спестят до 20% от цената на самолетните билети.

Пътувайте извън сезона

Един от начините да спестите пари при планиране на пътуване е да посетите дестинации извън сезона, т.е. по време, когато те са най-малко популярни за посещение. Докато летните месеци юни, юли и август са висок сезон за много дестинации в Северна Америка и Европа, това време от годината е извън сезона за дестинации като Аржентина и Нова Зеландия. Можете да намерите по-добри оферти за пътуване по време на "извънпиковите" периоди и ще се сблъскате с по-малко тълпи.

Намерете оферти в последната минута

Мъдър и практичен начин да почивате или пътувате за малко пари е да намерите оферти за организиране на пътувания в "последната минута". Въпреки това не трябва да чакате до последната минута, за да резервирате пътуване до популярна дестинация тази година, тъй като съществува реална възможност хотелите, полетите и автомобилите под наем да бъдат напълно разпродадени. Но за някои дестинации можете да намерите изгодни оферти в последната минута и да се възползвате от големи отстъпки за хотели, полети, автомобили под наем и ваканционни пакети.

Управлявайте парите си внимателно

Въпреки че сте на почивка, имайте предвид разходите си, докато се наслаждавате на избраната дестинация. Можете да си позволите скъпа вечеря, но със сигурност и скромна закуска и обяд. Ако търсите какво да правите, не забравяйте първо да разгледате безплатните атракции като национални забележителности, паркове и избрани музеи. Не се увличайте прекалено много по пазаруването на сувенири! Няма нужда да харчите купища пари за чаши, ключодържатели, тениски и декорации за стена. Ако ще харчите пари, опитайте се да ги използвате за преживявания, които ще запомните, вместо да ги прахосвате за дреболии, които вероятно ще изхвърлите, когато се приберете у дома.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com