Ползи от това да си водиш личен дневник

3991
Ползи от това да си водиш личен дневник
Снимка: Pixabay

Можете да направите експеримент и да видите как днес се възприема писането на дневници. Достатъчно е да хвърлите на група приятели мимоходом - „Знаете ли, в свободното си време пиша дневник...“ - какви лица ще направи това изречение? Вероятно доста зачудени ... Възприемането на дневника като нещо, което не е за „обикновените хора“ или като игра за деца, е дълбоко вкоренено в нашето съзнание и от нас зависи да го променим. Нека имаме предвид, че времето, прекарано в дневника, е инвестиция в себе си.

Пишете дневник? Защо си струва?

Воденето на дневник е за всички - независимо от възрастта, пола, материалния статус, образованието. Това не е нищо „забавно“, банално или безполезно. Поставянето на мислите ви на хартия може да има много положителен ефект върху живота ни - подобрете качеството му и ни накара да се почувстваме по-щастливи. 

- Да назоваваме емоциите и да ги изхвърляме 

Често имаме хиляди мисли в главата си, преплитаме се помежду си. Изнервени сме, тъжни, но не знаем съвсем защо. Поставянето на мисли на хартия и назоваването на емоции (особено негативни) ни кара да започнем да забелязваме конкретни проблеми, да осъзнаваме какво наистина ни боли и да получим шанс да подобрим тази ситуация. Можем да назовем проблема си, да го видим осезаемо - дори под формата на кръпки в тетрадка. Прочетете написаното от нас, за да можем да видим ситуацията от различен ъгъл, от различна перспектива. Емоциите, изсипани върху хартия, често са като камъни, взети от сърцето или главата. 

Изразяване на мисли

- Много хора имат проблеми с изразяването на мислите си. По време на дискусията те знаят какво биха искали да кажат ... но как да го изразят с думи? Воденето на дневник е практика, която прави перфектни. Ефектите му под формата на способността да формулират нечии изказвания ще бъдат полезни на всички - било то в професионалния живот или улесняване на комуникацията в семейството. Без правилно изразяване на мисли е трудно да общувате добре, а без това количеството на конфликти, неразбиране и стрес се увеличава. 

- Опознавате себе си.

 В известен смисъл воденето на дневник е като да говорите със себе си. Оплакване, разказ за събитията от деня, описване на мотивите на вашите решения, възходи и падения, радости и скърби - всичко това затворено в тетрадка. Благодарение на такива записи, ние получаваме изследователски „материал“ за себе си. Няколко страници назад и можем да преработим ситуации, които например доведоха до известен провал. Учете се от грешките си, вижте навиците, които са отрицателни, и се борете за тяхното премахване. 

- Затворете времето в бележник. 

Искаш ли да бъдеш вечен? Водете дневник... Може би тази вечност не е буквална, но помислете колко забавно ще бъде да четете след 30 години, например за вашите приключения в колежа, или да цитирате по време на семейни спомени, как описахте раждането на вашето първо дете. Уверяваме ви, че ще бъде много забавно! Такова малко пътуване във времето...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com