Практични съвети за богата реколта от домати

11090
Практични съвети за богата реколта от домати
Снимка: iStock

Доматите са доста лесни за отглеждане - поставете ги на слънчево място, поливайте обилно на всеки няколко дни и ще се радвате на отлична реколта.

1.            Вземете си семена от домати рано 

Стремете се 7-8 седмици преди последната дата на замръзване във вашия район да приберете доматените си семена на закрито. Това е особено нужно, ако живеете на север, където вегетационният период е по-кратък и всяка седмица се брои! Препоръчва се отглеждане на домати от семена, те са лесни за отглеждане, получавате огромно разнообразие и знаете, че в растението не са добавени вредни химикали, за да расте неестествено бързо.

 

2.            Изберете правилното място

В идеалния случай доматите се нуждаят от 6-7 часа слънчева светлина и предпочитат да не са много на гъсто. Оставете достатъчно място около растенията, така че въздухът да може да циркулира и да се предотвратят гъбични и бактериални заболявания. Доматите предпочитат богата почва. Седмица или повече преди пресаждането сложете малко отлежал оборски тор или компост в почвата.

3.            При пресаждане изкопайте дълъг, дълбок изкоп, а не дупка

Поставете растението в изкопа хоризонтално, така че само горната част (където са първите истински листа) да стърчи от земята. Доматите ще пуснат корени по цялото заровено стъбло. Колкото по-голяма и здрава е кореновата структура, толкова по-голямо и по-здраво може да расте вашето растение

4.            Поставете цяло яйце в изкопа с растението

„Засаждането“ на яйце (или натрошена черупка от яйца) с вашето растение осигурява отличен източник на калций и сяра - основни хранителни вещества за предотвратяване на гниенето на цъфтежа и за отглеждане на големи домати.

5.            Добавете риба

Много градинари добавят цяла риба или рибени глави точно под доматите (задължително заровете достатъчно дълбоко, за да не бъдат изкопани от местните диви животни!). Рибите се използват от векове като естествен тор. Тъй като рибата се разпада, азотът, фосфорът и други минерали се извличат в почвата, захранвайки растението.

6.            Поливайте обилно няколко пъти седмично

По -добре е да поливате обилно няколко пъти седмично. В разгара на лятото то е идеално. Ако е възможно, поливайте директно до корените, като избягвате намокрянето на листата (мокрите листа могат да стимулират растежа на бактериите).  Маркучите за поливане са идеални за домати, тъй като доставят вода точно до корените, без да разхвърлят вода наоколо.

7.            Осигурете подходящия тор в точното време

Доматите са бързи производители, така че те наистина могат да се възползват от добавените хранителни вещества на тора. Веднъж седмично, когато са малки, се дава на доматите си богат на азот домашен тор от компост от пилешки тор.  Всеки богат на азот тор ще се справи. Това ще насърчи здравата коренова система, големите стабилни стъбла и здравата зеленина. След като цветовете започнат да вехнат, знаете, че е време да спрете азотния тор. В този момент искате растението да се фокусира повече върху производството на плодове, а не върху отглеждането на листа. Сега е време да осигурите допълнителен калциев тласък. Вземете черупките на няколко яйца и ги смелете в кухненски робот. Изсипете ги в почвата в основата на вашето доматено растение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Доверете се на интуицията си: 10 признака, че сте безсрамно използвани

Защо някога трепетликата е била смятана за прокълнато дърво - ще се учудите

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com