Правила за здравословен начин на живот, които е време да спрете да следвате (и защо)

2088
Правила за здравословен начин на живот, които е време да спрете да следвате (и защо)
Снимка: iStock

Опитвате ли се да не ядете след шест вечерта, активно използвате продукти със SPF дори при облачно време и точно изчислявате съдържанието на калории и количеството храна, изядена на обяд? Изглежда, че правите всичко възможно, за да поддържате здравето и красотата си, но не трябва да бързате с такова ясно заключение.

Някои популярни правила за здравословен начин на живот може не само да не донесат значителни ползи, но и да навредят на тялото. Как и защо се случва това - разбираме в нашия материал.

1. Не яжте след 18:00 часа

Колкото и да е странно, трябва да ядете не според времето, а според апетита. Ако след 18:00 не искате да ядете и може би си лягате рано, тогава това е една ситуация, но ако постоянно се борите с чувството на глад и мислите само за храна, тогава такова поведение ще донесе само вреда и нула полза.

Храненето след 18:00 часа е възможно и необходимо. Единственият въпрос е какво точно. Независимо от времето на деня, храната трябва да се ръководи от принципите на правилното хранене, което трябва да включва протеини (месо), фибри (пресни зеленчуци), бавно смилаеми въглехидрати (зърнени храни, пълнозърнест хляб) и мазнини (предимно „правилни“ мазнини , който е представен предимно от омега-3 полиненаситени мастни киселини).

Няма да сгрешите, ако хапнете хубава пържола (червено месо) с пресни зеленчуци след 18:00ч. Това няма да донесе много калории на тялото (повечето от тях веднага ще бъдат изразходвани за смилане на месо и растителни влакна), но ще ви осигури добро настроение и основни хранителни вещества. Месото съдържа незаменими аминокиселини, които не можем да получим от никоя друга храна.

Освен това аминокиселините са строителните материали за протеиновите хормони. През нощта се синтезират мелатонин (хормон на съня) и хормон на растежа. Учените отдават ключова роля на недостатъчното им производство за задействане на механизмите на стареене. Ето защо е важно да се създадат „правилните условия“ за техния синтез.

И така, изводът: ядем месо след 18:00, получаваме минимум калории и достатъчно количество строителен материал за хормоните, които се произвеждат по време на сън, а също така се освобождаваме от чувството на глад, което може да доведе до стрес и загуба на пълноценен сън.

Правила за здравословен начин на живот, които всъщност нямат нищо общо с реалността

Връщайки се към фразата „трябва да ядете не според времето, а според апетита“, важно е да се изясни, че обикновено чувството на глад при здрав човек изчезва за 4-6 часа след пълно хранене. Ако чувствате глад през цялото време, независимо какво и колко ядете, това е причина да се консултирате с лекар.

2. Яжте малки порции често

Но това е сигурен начин за наддаване на тегло. При всяко хранене в кръвта се освобождава хормонът инсулин, чиято основна функция е да абсорбира глюкозата (захарта), постъпила с храната в клетките. Но инсулинът има още една особеност - повишаването на нивото му в кръвта предизвиква и поддържа чувство на глад.

В резултат на това ние ядем храна, провокираме освобождаването на инсулин, но тъй като ядем малко, излишният инсулин поддържа постоянно чувство на глад, принуждавайки ни да „закусваме“ все по-често. 6-8 закуски на ден, по 200-300 kcal всяка - и получаваме количеството калории, които не можем да изгорим през деня. Резултатът е наддаване на тегло.

3. Подлагайте се на диета периодично

Има какви ли не диети, които съществуват днес – плодовата диета, Кремълската диета, кето диетата, диетата, кръстена на известна личност. Всяка диета е лоша, ако думата „диета“ означава значителни диетични ограничения. Както бе споменато по-горе, храненето трябва да бъде балансирано и питателно през цялото време.

Човешкото тяло еднакво се нуждае от протеини (строителен материал за мускулите, клетките, хормони), въглехидрати (бавно се усвояват, са източник на гликоген, необходим за функционирането на всички мускули на тялото), фибри (благодарение на които червата ще функционират правилно ) и мазнини (осигуряват стабилността на клетъчните мембрани са строителен материал за много важни хормони и витамини). 

Диетата е лишаване на тялото от определени полезни хранителни вещества, поради което „отслабването“ с диета е придружено от загуба не само на мастна маса, но и на мускули. Но именно количеството и качеството на мускулите определя нашето здравословно състояние и качество на живот. Освен това, преживявайки период на тежки ограничения в диетата, тялото ни се стреми да компенсира загубеното възможно най-бързо, така че често след приключване на диетата човек отново натрупва излишни килограми.

4. Използвайте слънцезащитни продукти („Те предотвратяват стареенето на кожата“)

Свързаните с възрастта промени в кожата, както и в цялото тяло, са сложен процес, който зависи от генетиката (това, което е присъщо на нас много преди раждането, нашата наследственост) и влиянието на факторите на околната среда. Стрес, сух въздух, нередовна или неправилна грижа, нездравословни навици, неправилно хранене, свързани с възрастта хормонални промени - всичко това се отразява на състоянието на кожата. Смята се, че кожата трябва да се пази от слънцето, чието въздействие ускорява стареенето. И това е голяма заблуда.

Факт е, че нашата кожа е основният източник на синтез на витамин D в тялото, а този витамин се синтезира под въздействието на слънчевата светлина върху кожата. Прилагайки слънцезащитен крем, ние се „предпазваме” преди всичко от синтеза на витамин D.

Известно е, че дефицитът на витамин D е причина за много заболявания (рахит, остеопороза, репродуктивни нарушения, депресия, предразполага към развитие на затлъстяване , захарен диабет, имунодефицитни състояния и дори онкология). Ако говорим директно за кожата, синтезът на витамин D също се случва в самата кожа и този процес е много важен за състоянието на кожата. Поддържането на нормално ниво на витамин D в кожата оптимизира метаболитните процеси, повишава устойчивостта на кожата към външни влияния и поддържа оптималната й влажност.

Топ съвети за здравословен начин на живот за възрастни

С възрастта кожата постепенно губи способността си да синтезира витамин D. В резултат на това естествената бариерна функция на кожата се влошава, тя става по-суха, „отпусната“ и по-малко устойчива на външни влияния. Ние допълваме тази ситуация с прилагането на “Sansscreen” и постигаме ускорено стареене на кожата.

Много по-полезно е да се насити кожата с провитамин D, който е източникът на синтеза на витамин D в кожата. Има дори кремове с провитамин D. Използването на външни продукти с провитамин D предоставя уникална възможност за създаване на депо от провитамин D в кожата, независимо от времето на годината и деня. Веднъж изложена на слънце, кожата ще бъде готова за активен синтез на витамин D.

5. Тичайте сутрин

Изненадани? Няма съмнение, че всеки има нужда от физическа активност. Но при избора на вид физическа активност е много важен индивидуалният подход. Сутрешният джогинг е един от най-разпространените начини за борба с липсата на физическа активност, но не всички „сутрешни бегачи“ ще се възползват от този тип активност.

Първо, важно е къде се провежда бягането. Но дори и да изберем място с добри условия за бягане, трябва да сме уверени в здравето си. Не можете да бягате (и да спортувате като цяло), ако има някакви „проблеми“ в тялото, научно наречени дефицити: дефицит на желязо (70% от жените и 40% от мъжете страдат), дефицит на витамин D (100% от руското население страда) , дефицит на тиреоидни хормони, дефицит на полови хормони (менопауза при жените). Всички горепосочени недостатъци водят до саркопения - загуба на количество и качество на мускулната маса, което от своя страна прави упражненията не само изпитание, но и опасност за здравето.

Освен това има категория хора, за които сутрешните упражнения са противопоказани и е по-добре да прехвърлите физическата активност към вечерта. С други думи, физическата активност е много важна и необходима, но е по-добре да изберете времето и метода заедно с компетентен специалист.

6. Приемайте мултивитамини

Да, живеем в трудни времена, когато лошата екология, съчетана със стреса на мегаполисите и влошеното качество на храната, води до липса на витамини и микроелементи. Но това са общи думи и те не могат да бъдат ръководство за приемане на „някои витамини като цяло“. Колкото и да е странно, ние получаваме повечето от витамините, посочени в мултивитаминните комплекси, от храната в достатъчни количества, а тези витамини, които всъщност може да липсват (A, E, C, D, B12, желязо и много други), се съдържат в такива „комплекси” в твърде малки количества, недостатъчни за запълване на дефицита. Всъщност всеки дефицит, включително дефицитът на витамини, има симптоми и методи за откриване (тестове). Ако смятате, че имате нужда от витамини, отделете време за лекар, прегледайте се и вземете наистина това, от което се нуждаете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com