Прекомерен апетит: какво да правите, ако непрекъснато искате да ядете

1299
Прекомерен апетит: какво да правите, ако непрекъснато искате да ядете
Снимка: iStock

Постоянното желание за ядене е истински проблем, и то не само за тези, които вече са с наднормено тегло.

Това е причина да се тревожат и онези жени, които въпреки голямото количество изядена храна, остават стройни. Повишеният апетит може да бъде симптом на много сериозни заболявания.

Глад и апетит - различни явления

Гладът е обективна и недвусмислена реакция на организма към липсата на хранителни вещества. По този начин организмът сигнализира, че за да продължи да функционира в обичайния си режим, трябва да попълни енергийните си резерви, които са свършили след последното хранене.

Ако няма ново попълване, организмът почти веднага започва да се реорганизира, първо като изразходва най-достъпния вид енергийни резерви - гликоген от мускулната тъкан, а след това и като променя хормоналния баланс.

Ето защо чувството на глад трябва да се избягва, дори ако сте на диета и се опитвате да отслабнете.

Съвсем друг е въпросът за апетита. Най-често той се дължи на психологически фактори, а в някои случаи и на заболявания. Опасен е не апетитът, който изпитвате, докато се наслаждавате на храната, а този, който ви кара да ядете много повече от необходимото за нормалното функциониране на организма ви.

За отваряне на апетит при възрастни - ето как се постига

Повишен апетит - здравословни проблеми

От физиологична гледна точка повишеният апетит е защитен механизъм, който се задейства от организма при опасност от глад. Организмът създава допълнителен резерв, който ще бъде използван по-късно, когато започнат ограниченията в храненето.

Подобен срив в работата на организма най-често е признак на заболяване. Причината за фалшивия апетит в повечето случаи са нарушения на ендокринната система, включително захарен диабет и патология на щитовидната жлеза. Прекомерен апетит могат да предизвикат и глисти, както и заболявания на храносмилателната система, мозъчен тумор, хипогликемичен синдром.

Провокиране на повишаване на апетита могат да предизвикат и някои лекарства, включително хормонални контрацептиви, хормоносъдържащи и инсулиносъдържащи лекарства, включително синтетични глюкокортикоиди.

Ако наистина сте обезпокоени от необяснимото повишаване на апетита, преди да предприемете каквито и да било мерки, трябва да се консултирате с лекар и да направите съответните изследвания, за да изключите тези обективни причини и да се заемете с отстраняването на здравословните проблеми.

Психологически причини за повишен апетит

Ако постоянно ви се иска да ядете, това може да е провокирано от психологически проблеми, като например:

- хронична депресия и апатия;
- нервно изтощение;
- умора;
- тежък нервен шок;
- постоянен стрес.

Когато чувствате, че сте на ръба на нервно изтощение, компенсирайки го с преяждане, и не можете да преодолеете психогенния глад сами нито чрез самоконтрол, нито с помощта на разрешаване на настоящата трудна ситуация, трябва да се обърнете към психотерапевт. Направете това, без да чакате към психологическите ви проблеми да се добавят затлъстяване и здравословни проблеми.

Други причини за фалшив апетит

За щастие или за съжаление, съвсем други причини обясняват повечето случаи на неконтролируем апетит и тези причини са свързани с пренебрегването на вашето здраве.

В тези случаи фалшивият апетит може да е резултат от:

- неправилно хранене;
- обезводняване;
- липса на сън;
- прекомерни физически упражнения.

Някои хора просто са свикнали да се хранят много и са привикнали към това тялото си, за което дори леко намаляване на приема на калории се превръща в истински стрес. Неправилните хранителни навици и раздутият стомах са обяснението за повишения апетит, от който страдат някои дами.

Когато се храните с прекъсвания и отлагате основното хранене за вечерта, през целия ден се чувствате гладни, а през нощта - с повишен апетит, в резултат на което преяждате.

Повишен апетит - лекар разкри какви заболявания издава

Желанието за сладкиши, като кифлички и шоколад, също допринася за това, че тези "бързи" въглехидрати, макар и засищащи, не действат дълго, защото се усвояват много бързо. За да намалите апетита си, яжте нерафинирани храни, богати на фибри - тогава чувството за глад и апетитът ще изчезнат за дълго време.

Също така трябва да пиете повече вода - понякога дехидратацията се бърка с желанието за ядене. Спазвайте правилен хранителен режим и начин на живот, включете физическа активност в ежедневието си, лягайте си навреме и спете достатъчно, за да се наспите, и след месец ще загубите желанието да дъвчете нещо постоянно.

Не използвайте експресни диети за бърза загуба на тегло. Ще провокирате хормонален срив и като следствие - повишен апетит. Връщайки се към обичайната диета, бързо ще възстановите предишното си тегло.

Друга причина за повишен апетит при жените са предменструалният синдром и бременността. Ако това се дължи на ПМС, ще ви бъде трудно да се преборите с апетита си, преодолейте го и си вземете няколко почивни дни, когато можете да се храните нормално.

При бременност трябва да контролирате апетита си с мотива, че ако наддадете повече тегло от нормалното, гарантирано ще имате проблеми с раждането. Но за да не гладувате и да не лишавате плода от необходимите хранителни вещества, яжте "правилните" храни, менюто ви трябва да е балансирано, богато на витамини и микроелементи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com