Премахнете лошата миризма от пералнята

25172
Премахнете лошата миризма от пералнята
Снимка: iStock

Прясно изпраното пране трябва да мирише свежо. Ако не мирише добре или дори мирише лошо, пералната машина може да се наложи да бъде почистена. Шест съвета как да се отървете от досадната миризма от пералнята.

Почистването е неуспешно: дренажната помпа е дефектна?

Как да се предпазим от молци

За да изглежда прането не само сияещо чисто след цикъла на пране, но и да мирише на чисто, производителите на перилни препарати добавят изобилие от аромати към своите продукти. Но във времена на строги програми и пране при ниска температура все по-често се случва пералната машина да мирише лошо.

1-ви цикъл на пране при високи температури

Ако перете прането си само при ниски температури при 20, 30 или 40 градуса , вътре в машината може да се образува биофилм, в който живеят бактерии и гъбички. Те идват от храна, човешка кожа или друга естествена мръсотия като пръст, растения и животински косми, които попадат в машината с използваното пране. Този слой слуз може да развие неприятна миризма и да я пренесе върху прясно изпраното пране. За да предотвратите появата на миризми, трябва да почиствате прането си веднъж или два пъти месечно при 60 градуса и с мощен перилен препарат . Този перилен препарат съдържа белина и заедно с по-високите температури на пране под формата на прах или гранули, гарантира, че биофилмът се разтваря в пералната машина. Освен това могат да бъдат полезни допълнителни цикли на пране, като предварително измиване и допълнителен цикъл на изплакване. Като алтернатива, ако все пак трябва да използвате препарат за отстраняване на петна с белина, достатъчно е да го използвате заедно с течен перилен препарат или гел капсули.

Съвет: Трябва да перете прането си при по-високи температури до 90 градуса, ако вие или някой от вашето домакинство страдате от заразна или подлежаща на обявяване болест.

2. Почистете гумата на вратата на пералната машина

Като допълнителна мярка срещу миризмата от пералната машина, можете да почиствате и подсушавате гумата на илюминатора от време на време - за предпочитане след всяко пране. Влагата и остатъците от пране се събират в сгъвката на гумата на вратата при всяко пране, осигурявайки идеална среда за размножаване на микроби и бактерии. Ако избутате гънката в гумата и забележите мазен филм, трябва да го избършете с парцал.

Как правилно да използвате сол за пране, без да това да навреди на пералнята ви

Прането със сол се превърна в истински хит. Домакините добавят тази съставка за запазване яркостта на цветове и омекотяване на дрехите....

Съвет: Външната част на машината може да се почиства с универсален почистващ препарат и мека кърпа, а вратата на отвора за зареждане също се почиства отвътре и отвън. Клечките за зъби или шишчетата за кебап премахват праха и препарата от жлебовете на контролния панел.

Гума на вратата в перална машина: мазното покритие трябва да се почисти добре.

Важно е винаги да оставяте вратата отворена след измиване, за да не се образува налеп. Тогава остатъчната влага може да избяга от целия интериор. По този начин микробите са лишени от влажната среда, в която се чувстват най-комфортно.

Съвет: След всяко пране проверявайте също дали хартиени носни кърпички, дребни дрехи или кламери от джобовете на панталона ви са се натрупали в гуменото уплътнение около отвора за пълнене. Такива предмети могат да повредят гумата и затова трябва да се отстраняват след всяко пране.

3. Почистете филтъра за мъх на пералната машина

Какво да правим със старата пералня - ТОП идеи

В случай, че пералнята ви е повредена и не подлежи на ремонт, не се отчайвайте – старите уреди могат да послужат още дълги години...

Друг възможен източник на неприятна миризма е филтърът за мъх. Цедката обикновено е скрита зад малка вратичка в долния десен или ляв ъгъл на пералната машина и улавя текстилните влакна, които се отделят от дрехите по време на прането. Ако не се почиства редовно, върху мокрия мъх може да се образува мухъл. Миризмата на мухъл, която идва от него, също се задържа в прането.

Уловителят за чуждо тяло - това е официалното име на филтъра за мъх - може да се отстрани за почистване. Трябва обаче да обърнете внимание на остатъчната вода, която все още е в машината. Някои устройства имат маркуч, който можете да използвате за източване на водата. При други модели водата просто изтича, когато отворите филтъра за мъх. Като правило е достатъчно да почиствате малкия капан около два пъти годишно или когато е необходимо - освен ако в инструкциите за експлоатация не е посочено друго.

Съвет: Понякога обаче малки части, като дребни пари, се извличат от водата от капана на чуждо тяло. Ако тук се натрупат много копчета и монети, ситото може да се запуши. След това машината изпомпва водата по-лошо или по-бавно.

4. Почистете отделението за дозиране на пералната машина

С течение на времето гъбичките или бактериите също могат да се разпространят в отделението за миене и да образуват лигави или черни слоеве след известно време. Затова трябва от време на време да почиствате отделението за перилен препарат и да го оставяте малко отворено след измиване, за да може да изсъхне.

Причините поради които пералнята ви може да не мирише

Мухлясала пералня Ако погледнете вътре, тя сигурно изглежда доста чиста, но въпреки това, в скритите зони, особено около уплътнението ...

За да почистите, първо освободете резето и след това издърпайте цялата тава. Ключалката обикновено не е трудна за намиране - често просто натискате определено, маркирано място. Ако имате съмнения, консултирайте се с ръководството за потребителя.

5. Редовно почиствайте котлен камък от пералната машина

Микробите и бактериите също обичат да се утаяват върху отлагания от варовик. Поради това е важно редовно да почиствате котлен камък от пералната машина. За да се предотврати калцификацията, препаратът винаги трябва да се дозира точно според инструкциите на опаковката.

Храните, които борят изпотяването

Съвет: За да не мирише прясното пране, най-добре е винаги да закачате прането си директно и да не го оставяте повече в пералната машина. Също така изберете правилното количество перилен препарат: Дозировката зависи от количеството пране, степента на замърсяване и местната твърдост на водата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 подсказки от Вселената, че вървите в погрешна посока

Акцентите в програмата на STAR Channel през април

Пес патрул: Най-популярният полицай в Китай е корги (ВИДЕА)

Доверете се на интуицията си: 10 признака, че сте безсрамно използвани

Защо някога трепетликата е била смятана за прокълнато дърво - ще се учудите

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com