Признаците, че трябва да намалите кафето

13834
Признаците, че трябва да намалите кафето
Снимка: iStock

Кафето е огромна част от живота на много хора. Той е пръв приятел в мисията да се ободрим и да имаме силен тласък на енергия сутрин, на обяд или следобед. Кафето има своят неповторим аромат и вкус. Любителите го пият, не само заради ободряването, но и заради удоволствието, което предизвиква кафето.

Неусетно може да се прекали с приема на кафе, а това има своите последици върху организма и може дори да доведе до здравословни проблеми. Кофеинът е стимулант, който в малки количества дори се използва за облекчение на болката. В големи обаче той може да предизвика обратния ефект.

Ако прекалите с кафето, тялото ще ви посочи, че това е така. Сред основните сигнали е треморът или треперенето на крайниците. Той се предизвиква от прекалената възбудимост на нервната система.

При някои хора има и по-тежки симптоми, като безпокойство, безсъние, тревожност, дехидратация, повишаване на телесната температура, учестено дишане, ускорен пулс и други.

Ако пък смесите източниците на кофеин, то може дори да се стигне до лекарска помощ. Поради тази причина е добре да следите какво консумирате и дали не съдържа кофеин.

Симптомите, които изискват лекарска намеса, са болка в гърдите, халюцинации, затруднено дишане, повръщане. Най-често се наблюдават при деца и тийнейджъри, които са приели прекалено много количества кофеин.

Допустимата доза, която съветват специалистите е да бъде не повече от 400 мг. В едно нормално кафе се съдържа около 190 мг кофеин. Това трябва да се спазва особено от бременните жени и подрастващите. Те са изложени най-много на симптомите, които описахме. При бременните е дори възможно да настъпят други усложнения с развитието на плода или пък да се предизвикват контракции, които са особено болезнени. Като цяло е добре, ако е възможно да не пият кафе или да бъде разредено с мляко.

Колкото до останалите случаи на предозиране с кофеин, те не са за подценяване. Да, това е любима напитка на всички, но не трябва да се прекалява с нея. Както всяко нещо, превишените дози могат да увредят различни части на тялото ни. Най-често това е сърцето и нервната система. Това се отнася особено за хората, които всеки ден посягат към кафето. Добре е да е следят кафетата си, тъй като могат да станат прекалено нервни или емоционално да се сринат, което е добре нито за тях, нито за близките им. Наслаждавайте се на тази толкова любима напитка в умерени граници и без да я превишавате. Само така ще избегнете усложненията и ще усетите истинското удоволствие на чаша ароматно и наситено кафе без угризения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com