Защо се появяват пъпките и как да се отървем от тях?

9296
Защо се появяват пъпките и как да се отървем от тях?
Снимка: Kjerstin_Michaela / Pixabay

Пъпките са проблем за много от нас. Не само за тийнейджъри! Съветваме как да се отървете от тях и обясняваме как възникват тези досадни израстъци.

Какво е пъпка?

Какви са причините за образуването на пъпки по тялото

Екзема по кожата, пъпки, промени по кожата и дори гнойна екзема – много хора трябва да се справят с подобни проблеми всеки ден, к...

Пъпките по лицето често са свързани с акне – кожно заболяване, което засяга мастните жлези. Замърсен въздух или докосване на лицето с мръсни ръце – и пъпката е готова. Най-често пъпките се откриват в области, богати на мастни жлези, тоест в Т зоната на лицето и в потните канали на гърдите и гърба. Отнема няколко дни, понякога дори повече, за да се отървете от пустулите.

По време на пубертета хормоните бушуват и в резултат на това се отделят големи количества себум – оттук и пъпките през този период. Въпреки това пъпките, независимо че са свързани основно с юношеството, са проблем, който засяга много хора.

Как се образуват пъпки?

Основата за образуването на пъпка са бактерии и себум. Бактериите, които попадат върху кожата, след контакт със себум могат да станат вирулентни – отделят ензими, които разграждат себума до мастни киселини.

Отворите на мастните жлези се намират в космените фоликули. Под дразнещото въздействие на киселините епидермисът се кератинизира - клетките му се натрупват в космения фоликул - образува се рогова запушалка, която започва да избутва фоликула нагоре. Производството на себум е блокирано, така че има "торбичка", пълна с мазнини и кератин - това е черна точка. Под въздействието на възпалението торбичката става все по-пълна със секрет, натискът върху стените на космения фоликул се увеличава. Торбичката се разкъсва, разливайки се върху околните тъкани. Възпалението се влошава и се появяват пустули.  

Ежедневните навици, които могат да ви образуват пъпки по лицето

Красивата, добре поддържана кожа на лицето изсква работа. Подходяща козметика, редовни процедури, здравословен начин на живот - всичко ...

Как да се отървете от пъпките с домашни средства?

Струва си да изберете домашни средства за лечение на пъпки, например чесън. Вярно е, че лицето ви може да изплаши другите за момент, но чесънът има антибактериални и почистващи свойства. Достатъчно е да отрежете скилидката и да я поставите върху пъпката за 15 минути, след което да измиете обилно лицето си. Лечението може да се повтаря няколко пъти на ден.

Маска от куркума и кокосово масло също ще действа добре върху кожата. Тази ориенталска подправка има силен антибактериален и изсветляващ ефект. Смесете щипка куркума на прах с кокосово масло и нанесете върху засегнатата област. Това ще попречи на по-нататъшното развитие и разширяване на пъпката.

Пъпките не трябва да се изстискват в никакъв случай (въпреки че много хора дори са пристрастени към това). По време на изстисване бактериите попадат върху кожата около пъпката и пръстите, което води до поява на нови пъпки и кръгът се затваря. Пустулата не бива да се докосва - тя ще изчезне сама след няколко дни. 

Съществува и схващането, че пастата за зъби действа върху пъпките. Вярно е, че ги изсушава и има антибактериални свойства, но в същото време дразни кожата, така че е по-добре да не се използва.

Пъпки по лицето - ако ги стискате, можете да си навлечете неприятности

Стискането на пъпки по лицето е подобно на екстремна хазартна игра, позната в определени кръгове като "руска рулетка". С други думи, то...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Мис съвършенство: как да свалим мазнините по корема

Тази домашна захранка за шаран ще подобри вашия риболов значително

8 вредни комбинации от храни, които ядем ежедневно

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com