Прост трик за почистване на кожен салон, с който ще го запазим за дълго време

6149
Прост трик за почистване на кожен салон, с който ще го запазим за дълго време
Снимка: iStock

Кожата е универсален материал, който може да се използва за направата на дрехи, мебели и декоративни предмети. Портфейл, чанта, диван, яке, обувки, различни видове тапицерии са не само красиви и стилни, те са издръжливи и супер-удобни, когато са изработени от кожа. Проблемът е, че кожата е деликатен материал и изисква специални грижи.

Трикове за почистване на кожен салон

За да запази естествения си блясък, тя се нуждае от адекватна хидратация и дистанциране от източници на топлина. В случая с кожения салон на автомобил, например, идеалното е да не го излагате на пряка слънчева светлина. Това важи също и за кожените дрехи – те не бива да се гладят или сушат на слънце.

1. Какви продукти да използвате за почистване на кожа? Понеже има няколко вида кожа, идеалният вариант е да дадете предпочитание на специализирана фирма, която ще почисти вашият кожен салон внимателно, качествено и безопасно. Но, ако се нуждаете от незабавно почистване, проверете етикета с указания на продукта за чистене и използвайте само подходящи препарати. В повечето случаи влажна кърпа и мек почистващ препарат ще решат проблема, без да развалят текстурата на кожата. Средствата, предлагани на пазара, са твърде много – главното е да четете внимателно етикетите и да съобразите възможностите на препарата с кожата, използвана за вашия салон.

2. Как да запазим блясъка на кожата? Кожата притежава естествено масло, което й придава блясък. Но когато това масло бъде „извадено“ чрез съответни химически препарати от нея, тя става повяхнала и безжизнена. Ето защо трябва да запазите естественото й омасляване, за да избегнете напукването и да съхраните оригиналния й външен вид. За да съхраните кожената тапицерия на салона и да запазите блясъка й, може да използвате течен силикон. Просто нанесете малко с помощта на гюдерия или фланелен текстил, изчакайте да изсъхне и, ако е необходимо, изтъркайте с чист фланелен плат, за да премахнете излишното. Идеалното е този процес да се повтаря средно на всеки три месеца.

Ако стъклата на колата ви се замъгляват, направете ТОВА!

3. Как да премахнем лоша миризма? За да предотвратите неприятна миризма на кожата, е важно да се спазват правилата за съхранение. Най-добре е кожените повърхности да се покриват с нетъкан текстил, тъй като този вид материя позволява вентилация и не мухлясва. В случай, че тапицерията е велурена и има неприятна миризма, може да се използва разтвор от вода и ябълков оцет. Просто я натъркайте леко с този разтвор и нека се проветри на сянка поне 24 часа.

4. Как да почистим кожена тапицерия? Кожените тапицерии са удобни, красиви и издръжливи. Но как да ги почистим, без да ги развалим? За ежедневно почистване просто минавайте леко с помощта на портативна прахосмукачка. Ако забележите петна, не забравяйте винаги да проверявате етикета с данните за кожата, преди да нанесете какъвто и да е препарат. Обикновено можете да използвате влажна кърпа с неутрален, мек почистващ препарат. Просто леко потъркайте кърпата върху петното и изчакайте да изсъхне.

Как да почистим насекомите от предното стъкло на автомобила - прост и ефективен начин

5. Основно почистване. Първата стъпка при по-сериозното почистване е да премахнете твърдите отпадъци: пясък, прах и др. За целта отначало изчеткайте тапицерията с четка с мек косъм, като правите леки движения, за да не надраскате кожата. След това прокарайте чист фланелен плат. Проверете етикета на препаратите, навлажнете фланеления текстил с подходящия продукт и преминете по цялата повърхност на тапицерията. Накрая нека изсъхне на сянка, далеч от слънчева светлина.

Кожените тапицерии по принцип са деликатни и не могат да се чистят и перат като другите материали - но това не означава, че трябва да бъдат мръсни. Просто спазвайте правилата за грижите по тях, които са лесни за прилагане, и така ще запазите блясъка на кожата за много по-дълго време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com