Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Психология на речевата атака: как да се научим да поставяме арогантните хора на мястото им

25 май 2024, 16:11 часа

Сблъсквайки се с грубост и безцеремонност, често сме в загуба, не знаем какво да противопоставим на този, който ни обижда. За да разберете как да поставите хората на мястото им, не е нужно да се записвате в клас по бокс или да изучавате бойни изкуства. Има дума за това - много ефективно оръжие.

Как да се научим да поставяме хората на мястото им?

За да научите как ефективно да използвате техниките на реториката (ораторията) в словесен двубой, е необходима определена психологическа подготовка.

Придобиване на увереност в себе си, във вашия бизнес и способности

Чувството на увереност ще ви позволи спокойно, без излишни емоции и без да губите достойнството си, да реагирате на критика, дори ако е изразена по груб начин.

Развиване на състояние на психическо равновесие

Неуравновесените хора бързо се дразнят и затова не могат да поставят събеседника си на мястото му.

Овладяване на различни начини и средства за ефективна комуникация

Правилна аргументирана реч, интонация, жестове, изражения на лицето.

Научете се да разбирате своя събеседник, неговото емоционално състояние, отношение към вас, вашия бизнес и т.н. 

Кои са най-арогантните зодии

Това възприемане на вашия комуникационен партньор ще ви позволи да изберете правилния тон, съдържанието на речевата атака и да отговорите на „удара“ на опонента си.

Всички тези психологически умения са необходими не само в ситуации на грубост от страна на събеседника, но и във всяка комуникация. Повечето хора ги научават от детството си, но не всеки ги развива напълно. В този случай трябва да се включите в социално-психологическо обучение; това помага да се развият комуникационни умения и да се овладеят начини за отблъскване на психически атаки от събеседника.

Техники за речева атака – те ще поставят арогантните хора на мястото им

Речта ни е богата на изразни средства и предоставя много възможности да поставим нахалния човек на мястото му. Не напразно се казва, че хората, които могат да победят противника с дума, имат остър език. Ето няколко ефективни техники.

Най-добрата защита е нападението. В отговор на груба забележка или упрек не се извинявайте, а незабавно изкажете на опонента претенциите си относно неговото поведение, действия и позиция. Освен това, направете го по такъв начин, че събеседникът да изпита чувство за вина, това ще го лиши от чувството за превъзходство.

Перфектните фрази, с които ще поставите всеки арогантен човек на мястото му

Променете черно на бяло. Вашият събеседник изразявал ли е недоволство от поведението ви? Намерете положителни аспекти в действията си и ги изразете. Това ще предизвика объркване у нахалния човек и ще ви даде психологическо предимство.

Ефектът "Слаб!" Това е ефективна психологическа техника, която работи безотказно. Ако човек е недоволен от работата ви, поканете го да го направи сам, или по-добре, покажете му как трябва да бъде направено. По правило това предложение събаря високомерието на критиката.

Игнориране. Това не е съвсем риторична, но ефективна техника. Нищо не вбесява нахалните хора повече от презрителното мълчание в отговор на техните коментари. Особено ако мълчанието е придружено от снизходителна усмивка.

Когато използвате реторични техники, опитайте се да не преминете към нивото на грубост и обиди. Това не само е неприлично и неефективно, но също така доказва, че изявленията на другия са ви обидили сериозно. Не угаждайте на нахалните с раздразнението и възмущението си.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес