Разберете защо киселото зеле хваща бяла риза – добавете това и забравете за проблема

47162
Разберете защо киселото зеле хваща бяла риза – добавете това и забравете за проблема
Снимка: iStock

Историята на киселото зеле започва от Китай преди около 2000 години, преминава през донасянето му в Европа по времето на Чингиз Хан и приключва в избата ни. Със сигурност сте го поставили на трапезата си на Бъдни вечер и днес, на Коледа, отново ще присъства на масата ви. Традиционна зимнина, която приготвяме в България е, тъй като е изгодно, с ниска цена, вкусно и не на последно място – полезно и доставящо на организма ценни и полезни за имунната система и стомашно-чревния тракт пробиотици, подобно на всяка ферментирала храна. Злоупотребилите със спиртни питиета се кълнат, че няма по-добро средство срещу махмурлук и главоболие от зелевата чорба. В националната ни кухня го хапваме на салата, туршия, сарми, както и с пиле или свинско месо, а в някои краища го готвят с боб или ориз – т.нар. бурания.

Как да си направим кисело зеле за 3 дни БЕЗ претакане и бъркане

Още една причина да обичаме киселото зеле и да го консумираме с удоволствие е ползата за здравето ни от тази ферментирала храна. Киселото зеле е богато на витамини С, К и А, като в него те са в много по-големи количества, отколкото в прясното. Доказано е, че киселото зеле потиска синтеза на холестерол в организма и така също подпомага поддържането на добро общо здравословно състояние. Изследвания сочат киселото зеле и като чудесно средство за профилактика на някои видове рак

Киселото зеле  се приготвя лесно, но трябва да се внимава с т.нар. бяла риза. Защо киселото зеле хваща бяла риза и как да избегнете това?

11 ползи от киселото зеле - за някои от тях дори не предполагате

Защо киселото зеле хваща бяла риза?

Бялата риза при киселото зеле е резултат от неправилното му приготвяне и грижи за него. За да не допуснете образуването на бяла пелена, е важно да залеете зелето в бидона, докато се покрие. От ключово значение е при топло време да забавите процеса на ферментация, тъй като високата температура я прави по-бърза, което е нежелателно. Може да забавите ферментацията с лимон. Необходимото количество е 1 брой, разрязан на 2 части на бидон с вместимост 50 литра. Цитрусовият плод помага зелевата чорба да остане бистра и с  оптимални вкусови качества, а както знаем, българите я консумират, така че е важно качеството ѝ.

Грешките в приготвянето на киселото зеле често водят до образуване на бяла пелена и до зелева чорба, която е „лигава“ и неприятна за консумация. Един от най-честите въпроси при приготвяне на киселото зеле е защо киселото зеле хваща бяла риза. Българите, приготвящи си сами кисело зеле в дома си, чудесно знаят, че претакването е крайно необходимо и стартират с него след третия ден от поставянето на зелето в бидона, за да се избегнат именно образуването на бяла пелена. Ако все пак се допуснат грешки и пропуски и такава се образува, тя трябва да се обере и изхвърли, за да не развали вкуса на зелето и чорбата.

Вредно ли е киселото зеле

Какво да сложим в бидона или кацата със зелето, за да не допуснем бяла пелена?

Старите хора знаят хитри трикове и тайни, свързани с приготвянето на киселото зеле. Една от тях е прибавянето на хрян в кацата. Ако вече се е образувала пелената, трябва да се обере и тогава да се добавят измити корени от хрян и синапови семена. Освен претакването старите хора споделят, че е важно зелките да са идеално покрити със саламура. Ако се наложи, те ги затискат с дървени рамки и камъни, но не допускат да се развалят заради позиционирането им извън саламурата. Естествено препоръчват киселото зеле да се приготвя в дървени каци, за да е автентичен вкусът му, но това едва ли е възможно за повечето българи, приготвящи кисело зеле в избата си в града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Може ли да имаме успешна връзка с нарцисист?

8 тайни правила за щастлив брак

20 фрази на партньора ви, който подсказват липса на любов

5 нагласи от детството, които пречат на една жена да изгради здрава връзка в настоящето

Почистване на тоалетната с кафе - ето как се прави

Как добрата визия ви помага да постигнете успех в живота?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com