Различни видове ориз и техните ползи

5815
Различни видове ориз и техните ползи
Снимка: iStock/Guliver

Оризът е универсалната гарнитура, която подхожда на практика на всяко ястие, а и сам по себе си може да бъде основата за една неповторима гозба. Ценен във всички континенти и използван ежедневно от ресторанти, кулинари и домакини, оризът е почти незаменим елемент в кухнята на всеки. Вижте най-често срещаните видове ориз и техните ползи:

1. Бял ориз

Варите ориза грешно! Вижте правилния начин тук.

Ние често приготвяме ориз в домовете си и той е редовна част от диетите ни. Обичаме го както като храна, която не изисква много мисъл, ...

"Кралят" ориз е именно белият. В цяла Азия едва ли ще седнете на маса за обяд или вечеря без ориз. Изключително популярен и в средиземноморската кухня, любимото на всички ястие "паеля" се прави именно от бял ориз. Основен проблем при него е, че изисква доста обработка, за да може да бъде толкова дълготраен, колкото е, а и за да може да се сварява по-лесно. Това го прави доста по-достъпен за едно домакинство, отколкото другите видове, но с преработката му отпадат така полезните фибри, антиоксиданти и др., което го прави най-малко здравословен от всички останали разновидности.

2. Кафяв ориз

За разлика от белия, при кафявия ориз е премахнат само хускът (фибрите), но слоят трици и зародиш е запазен. Много богат на антиоксиданти и фибри, кафявият ориз е значително по-здравословен от белия, а със същата калоричност. Високото съдържание на фибри, антиоксиданти и протеин, спомага за регулиране на кръвната захар и инсулина. Високото съдържание на магнезий, укрепва мускулатурата на организма, го прави отличен избор в менюто на спортисти.

3. Червен ориз

Тези 3 храни трябва да се консумират винаги студени, за да нямате проблеми със стомаха

Някои от храните, които консумираме ежедневно, се препоръчва да се ядат охладени. Те никога не трябва да се затоплят, защото това ще до...

Сравнително не особено популярен, защото е с по-скъп, а и по-калоричен, но в допълнение на преимуществата, които наследява от кафявия ориз, червеният е и изключително богат на желязо. Всъщност, понякога е предпочитана опция и от хора със строг хранителен режим, защото това е въглехидрат с изключително бавно разграждане в организма, което означава, че ще сте сити по-дълго време. Доста популярен е при хора със здравословни проблеми, защото е считан за добро средство в битката с ракови клетки и диабет.

4. Черен ориз

Черният ориз е известен също и като "императорски" ориз. От всички видове, този тип ориз е с най-високо съдържание на протеини, фибри, вит. Е и много антиоксиданти.  Изключително подходящ за хора, които искат да отслабнат, защото е с нисък гликемичен индекс (което го прави идеален и за диабетици), а и много нискокалоричен - само 320 ккал /100 г.  . Почти тройната му цена спрямо белия му съперник, обаче го прави не толкова популярен в ежедневието на един средностатистически дом. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com