С малко йод ще предпазите доматите от всякакви болести

34460
С малко йод ще предпазите доматите от всякакви болести
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Едни от най-често отглежданите разсади в зеленчуковата градина са доматите. Вкуса на пресните, току-що набрани домати не може да се сравни с нищо. Затова и повечето хора с възможност за създаване на градина ги предпочитат в своята. Доматите изискват грижи при отглеждането си, за да дадат богата реколта от плодове. Най-честата причина това да не се случи са различни вредители и болести, които могат да ги нападнат. Може да ги предпазите от тях с йод.

Защо точно йод? Той е изключително ефективно средство за борба с болестите по растенията. Може да насърчи плододаването, да предпази корените от загниване, да подхрани и обогати почвата на растенията. Това е така, понеже йодът има ключова роля в производството на протеини и аминокиселини, има участие и във фотосинтезирането. Бори се с някои от добре познатите вредители и болести по растенията, в това число и доматите – брашнеста мана и гъбички. Ако допуснете образуването на дефицит на йод в почвата, това може да направи доматите уязвими към тези заболявания.

Ето как да предпазим доматите от болести

Кафяви, удължени петна по доматените дръжки и листа, гниенето по плодовете са признаци на най-страховитото заболяване. Рано или късно ...

Най-голямо количество йод има в черната плодородна почва. В почвите с висока киселинност веществото не може да достигне до корена на растенията. Препоръчително е да подхранвате почвата с йод, за да си гарантирате добра реколта и здрави корени домати.

Това може да стане като приготвите разтвор от три литра вода и една капка йод. Сипете в подходящ съд и полейте растенията с тази вода. Това ще ускори растежа на доматите и ще насърчи плододаването. Разбира се, ще ги предпази от горе споменатите заболявания. Сигурен начин за предпазване на растенията от болести е обработването им със смес от йод и мляко. Това се прави на всеки две седмици. За целта ви трябва 15 капки йод 3%, разтворени в 1 л мляко и 10 л вода. Полейте доматите – не само корените, а стъблата и листата също.

Може да разберете, че в почвата на доматите няма достатъчно йод, ако видите, че започват да изсъхват и не дават достатъчно плод или плодът не е голям и не изглежда свеж. Освен това, ако наблюдавате цъфтеж на доматите, но без последващо образуване на плодчета, това също е индикатор, че в почвата липсва йод. Трябва да я подхраните, ако искате да се радвате на големи, сочни и вкусни домати – плод на вашия труд в градината.

Наличието на по-малко от препоръчителното количество йод в почвата е много опасност за току що засадените домати, които тепърва започват да израстват. Може да разберете, че им липсва йод, ако листата не са с наситен зелен цвят и стъблата са твърде тънки и крехки. Ако забележите кафяви петна или гниене при доматите, определено трябва да ги подхраните с йод в най-скоро време.

Домашен тор - за здрави, вкусни и големи домати без химикали

Според агротехническите стандарти за нормален растеж доматите се нуждаят от азотно-фосфорни формулировки с добавка на магнезий и калций...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com