Седем храни, които могат да ни причинят главоболие

2265
Седем храни, които могат да ни причинят главоболие
Снимка: Getty Images / Guliver

Леко главоболие или дори мигрена могат да бъдат причинени от някои съединения, присъстващи в определени храни, особено при хора, които са чувствителни към тях.

Мигрената е сложен феномен, който засяга между 12% и 16% от световното население - с по-висока честота при жените - и може да има множество причини, включително поглъщането на различни храни. Но освен това има и други по-малко интензивни главоболия, които могат да бъдат по-пряко свързани с определени неща, които ядем или пием.

Ето десет от тези храни, които могат да причинят мигрена и главоболие.

1. Червено вино

На английски език дори е даден синдром на главоболието, причинено от приема на червено вино, дори когато е умерено: RWХ или Rеd Wine Headache. Не говорим за класическия махмурлук, дължащ се на злоупотреба с алкохол, който също причинява забележимо главоболие, а за реакция, която възниква при определени хора, когато се сблъскат с определени червени вина. 

Сулфитите са соли, които се добавят към виното, за да действат като антиоксиданти и следователно спомагат за запазването на продукта. Те могат да причинят алергични реакции, макар и предимно астма.

2. Шоколад

Шоколадът е богат на вещество, наречено тирамин, което може да предизвика главоболие при хора, които са чувствителни към него, особено когато се злоупотребява. Среща се в по-голяма пропорция в чистия шоколад, който е най-здравословният, тъй като не съдържа добавени захари. 

3. Някои сирена

Тираминът може да се произвежда и като метаболит на микробната промяна на аминокиселина, наречена тирозин, която присъства в протеините от сирене. Следователно ферментиралите сирена ще стават все по-богати на тирамин, тъй като стават по-зрели и по-стари.

Също така сините сирена, атакувани от гъбички и тип бри-бри, могат да имат високи концентрации на тирамин.

4 прически, които могат да ни причинят нечовешко главоболие

Много са факторите, които могат да доведат до силно главоболие, граничещо с нетърпимост. Става ясно обаче, че болките в главата може да...

4. Орехи

Орехите са друг важен източник на естествен тирамин, така че с тях не трябва да се злоупотребява, особено за хора, които са чувствителни към това съединение. Освен това, те имат висока калорична стойност, като всички ядки, и имат предимството на високото си съдържание на Омега-3 киселини.

5. Оцети

Те са в ситуация, подобна на тази при вината: поради мацерацията им със зеленчукови кожи, те могат да съдържат високи нива на хистамини и танини, както и промяна на тирозина, която повишава нивата на тирамин.

6. Колбаси и сушени меса

Защо се появява честото главоболие и как да се справим

Тялото ни е умен съветник за това от какво има нужда и да ни посочи, когато нещо не е съвсем наред. Единственото, което трябва да напра...

Нитритите са широко използвана добавка при втвърдяването на колбаси. През последните години употребата им е много противоречива, особено когато са част от ежедневната диета. Въпреки това, дори в малки количества те могат да причинят главоболие и мигрена при чувствителни хора. 

7. Сардини, скумрия и херинга

Сардините, скумрията или херингата понякога имат високи нива на хистамини, които се свързват с естествения тирамин, който съдържат, така че са предразположени към мигрена или леко главоболие. Важно е тези риби да се консумират много пресни, ако искате да избегнете високи нива на тези вещества. Консервите от същите, ако не са естествени, могат да засилят мигрената поради наличието на други добавки, които също са реактивни за чувствителни индивиди. 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?
Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Ако често страдате от подпухнали очи и тъмни кръгове под очите, вероятно се чудите защо се случва това. Може да има много причини за това: ·        ...