Скръндзавият човек се познава по няколко неща

18612
Скръндзавият човек се познава по няколко неща
Снимка: iStock

Не е трудно да забележим кога един човек е скръндза. Всеки може би има в обкръжението си поне един стиснат човек. Ще ги познаете по това, че макар и да си докарват прилични доходи, за тях е фикс идея  да кътат парите си, свеждайки до минимални количества разходите си. При тях често важи правилото „моето си е мое, а чуждото е общо“. Толкова са се унесли в идеята да трупат пари, че понякога дори пестят от грижата за здравословното си състояние. Ако са поканени на рожден ден или въобще на някакво тържество, те най – вероятно ще се появят с възможно най – евтиния вариант за подарък, колкото да не е без нищо. И всичко това не е защото нямат нужните парични средства.

Няма как да познаете кой е стиснат само ако се разминете по улицата с него. Той се разкрива едва когато стане време да даде нещо от себе си. Това обикновено се случва на определени поводи. Например рожден ден, на който са канени, или пък ситуация, в която те самите трябва да почерпят за своя рожден ден. Майстори са на това да си измислят бързи оправдания: „Днес съм адски зает, ще се съберем през уикенда да почерпя“ или „Тази сутрин си забравих портфейла, нямаше как да мина през магазина“ и ред други въображаеми причини. Може би има хора, които биха има повярвали, но тези от близкото им обкръжение вече са свикнали и лесно ги разпознават.

Стиснатите хора не обичат да харчат пари за глупости. Под „глупости“ разбирайте понякога жизнено важни неща като например лекарства, ако са болни. Според тях лекарства не са нужни и организма сам ще се справи с каквото и да било. Това обаче не винаги е така. „Глупости“ са и всички останали неща, които биха подобрили живота им в ежедневните битови ситуации. Понякога скъперничеството може да засили нивото ни на креативност, тъй като стиснатите хора биха предпочели сами да си направят нещо, отколкото да дадат пари за него.

Друга тяхна отличителна черта е, че не обичат да дават и делят, но с удоволствие биха се възползвали от чуждите услуги и предмети. Ако се случи така, че нещо се откъсне от джоба им, те ще го натякват дълго време и ще изискват от вас да им бъдете признателни за вечни времена.

Разбира се, стиснатите хора не е задължително да са злобари. Напротив, те могат да притежават и редица добродетели, но трябва да научат един важен урок: „За да получиш, трябва и да дадеш от себе си“. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com