Сладкиши, банани, кафе и още 3 храни, които е по-добре да не ядете при настинка

1655
Сладкиши, банани, кафе и още 3 храни, които е по-добре да не ядете при настинка
Снимка: iStock/Guliver

Усещате болки в гърлото, носът ви започва да се запушва, а тялото ви е обзето от коварна слабост? Всичко е ясно: вероятно имате настинка.

И по време на лечението на заболяването е важно не само да приемате предписаните от лекаря лекарства и да преминете в режим на почивка, но и да промените нещо в менюто си.

Какви храни, консумирани по време на настинка, могат само да влошат хода на заболяването?

По време на заболяване наистина искате да си почивате и да се поглезите с нещо сладко и вкусно... Ако имате подобно желание, опитайте се да го отхвърлите. И дори не е, че като ядете торти или сладкиши, докато лежите в леглото, рискувате да натрупате излишни килограми.

Лекар: При настинка яжте тези храни за по-бързо възстановяване

Захарта от сладкиши може да стимулира вътрешни възпалителни процеси, от които тялото изобщо не се нуждае сега: борейки се с тях, то ще изразходва енергия и ресурси и възстановяването от настинка ще се забави.

Солените и мазни храни също влизат в черния списък по време на настинки. Солта дразни и без това възпалената лигавица на гърлото, а тлъстото месо, пържените в олио картофи и сандвичите със свинска мас са допълнителна работа за стомаха, защото не е толкова лесно да се смила толкова много мазнина.

Сиренето е един от продуктите, които се включват в диетата на много хора. То осигурява на тялото протеини, калций и витамини от група В. Но в същото време употребата му по време на настинка няма да помогне по никакъв начин за преодоляване на възпалено гърло, хрема и болки в мускулите. Затова похапването на сандвич със сирене, докато сте болни, не е добра идея.

Заради заболяването си се чувствате като изцеден лимон и трудно намирате сили да станете от леглото? Дори не се опитвайте да се ободрите с кафе: то премахва водата от тялото, а дехидратацията влошава общото ви състояние.

Водата е вещество, което разтваря токсините, образувани при смъртта на патогенни бактерии, и насърчава тяхното елиминиране чрез потта и урината. И ако пиете кафе вместо билкови чайове и плодови напитки, токсините ще се задържат в тялото и ще го отровят.

В помощ на имунитета: 10 храни, които ще ви вдигнат на крака при сезон на настинка

Същото важи и за енергийните напитки. При настинка организмът работи на предела на силите си, бори се с бактерии или вируси и ако го стимулирате с енергийни напитки с много кофеин, може да влошите здравето си.

Също така е по-добре да откажете вкусни и зрели банани и да започнете да ги ядете едва след като се възстановите.

Бананите стимулират производството на хистамин, вещество, което може да причини явления като бронхоспазъм, диария и мускулни крампи.

Какво тогава да ядем? Пилешки бульон, нискомаслени кисели млека, кефир, кисело мляко, печени ябълки, овесени ядки, някои видове постна риба, чесън, джинджифил - тези продукти ще ви помогнат бързо да се изправите на крака и да покриете отпуска си по болест. Но не трябва да се насилвате, ако настинката е отнела целия ви апетит: това е нормална реакция на тялото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com