В помощ на имунитета: 10 храни, които ще ви вдигнат на крака при сезон на настинка

10304
В помощ на имунитета: 10 храни, които ще ви вдигнат на крака при сезон на настинка
Снимка: iStock

Дори ако есента донесе топло време, не бива да се отпускате: променливото време може да изненада онези, които все още не са готови да се сбогуват с лятото. Ако обаче вече сте се простудили, препоръчваме ви да обърнете внимание на списъка с ястия по-долу. Той съдържа най-ефективните продукти и рецепти, които ще ви помогнат да се възстановите по-бързо от болестта. Някои от тях вече са ви познати, а други можете да опитате в най-близко бъдеще.

1. Пилешки бульон

Пилешкият бульон е ястие № 1 при лечението на сезонни настинки, грип и остри респираторни вирусни инфекции. Той има редица ползи и полезни свойства, които ускоряват възстановяването. Бульонът овлажнява лигавиците, има лек противовъзпалителен ефект и зарежда отслабения организъм с важни витамини. Въпреки факта, че пилешката супа не е нищо изключително, от много години тя се смята за най-ефективното средство за лечение на настинки.

2. Джинджифил

Положителният ефект на джинджифила при вирусни инфекции, остри респираторни вирусни инфекции и грип се крие не само в неговия загряващ и възпалителен ефект, но и в способността му да разширява кръвоносните съдове. Облекчаването на симптомите на настинка от напитките и ястията с джинджифил се обяснява с неговия химичен състав. Той съдържа активни компоненти - зингиберен, гингероли, гингерол и етерични масла, които включват повече от 60 елемента. Ето защо ви препоръчваме да си приготвите предварително захаросан джинджифил или сладко, които ще ви помогнат по време на студения сезон.

12 здравословни храни, които ще ви направят по-слаби и по-красиви

3. Червена боровинка и портокалов пунш

За да направите настинката по-приятна, препоръчваме ви да си приготвите боровинково-оранжев пунш. Британците обичат тази напитка и затова при първите симптоми на настинка купуват всички съставки и приготвят няколко литра от пикантната напитка за седмица напред. Червените боровинки укрепват имунната система, като активират защитните функции на организма: сиропът, компотът и плодовите напитки, приготвени от кисели плодове, са ефикасни срещу простудни заболявания.

Те имат отлично антипиретично и противовъзпалително действие, което улеснява понасянето на неприятните симптоми на настинка и грип. А в комбинация с цитрусови плодове, канела и други подправки тази напитка се превръща не просто в лекарство, а в истински празничен пунш, който може да се приготви независимо от сезона.

4. Виетнамска супа 

Легендарно ястие, подобно по свойства на пилешкия бульон. То има много полезни свойства. Едно от тях е повишената концентрация на желязо в състава, което спомага за подобряване на мускулния тонус. Тъй като по време на заболяване мускулите ни отслабват, те се нуждаят от допълнителна външна подкрепа. Като цяло супата е истинска витаминозна бомба: тя съдържа източник на протеини (говеждо или пилешко месо), кълнове от боб мунг (антиоксидант) и огромно количество зеленина, благодарение на която организмът се детоксикира по-бързо.

5. Всичко с лук и чесън

Лукът и чесънът са признати лидери в борбата с вирусите и бактериите, които ни атакуват през сезона на ОРЗ. Съдържащите се в тези зеленчуци фитонциди блокират размножаването им, но не ги унищожават. Така че няма да можете да се излекувате само с чесън, но той напълно ще облекчи неприятното състояние и ще облекчи симптомите. Ако си почивате вкъщи, опитайте да нарежете чесън, да го сложите в чинийка и да го поставите на нощното шкафче пред леглото си: миризмата няма да е много приятна, но повярвайте, ефектът си заслужава.

10-те най-здравословни храни в света

6. Мед 

Първото нещо, което нашите майки и баби препоръчват да се пие при настинка, е мляко или чай с мед. Средството може да изглежда доста примитивно, но си струва да се помни, че напитките с мед не случайно се използват като ефективна превенция на грип и настинки. Медът има лечебен ефект върху дихателната система и моментално облекчава възпаленото гърло. Освен това гъстият продукт има противовъзпалителен и антипиретичен ефект, което прави настинките и други заболявания много по-лесно поносими.

7. Цитрусови плодове

Друга доказана категория плодове, известни с високите си нива на витамин С. Портокалите, грейпфрутите, лимоните и другите цитруси са универсални антиоксиданти и имуномодулатори. Те помагат за укрепване на имунната система, за борба с вирусите и значително намаляват продължителността на настинката. Могат да се консумират както сурови, така и приготвени - например под формата на сладко или захаросани.

8. Зелени зеленчуци

За никого не е тайна, че зелените зеленчуци са един от основните източници на антиоксиданти и витамини, които толкова често липсват в организма ни през студения сезон. Тъй като зелените зеленчуци съдържат голямо количество микроелементи и фибри, те подпомагат по-доброто усвояване на храната и прочистват организма от токсини.

Магданозът, копърът и кориандърът могат да предпазят човек от грип и настинка, както и от диабет, астма и дори от някои видове рак на дебелото черво. Консумацията на зелени зеленчуци обаче ще помогне само ако човек ги добавя редовно към диетата си. Опитайте се да ядете зелени зеленчуци не само по време на заболяване, но и през останалите дни.

9. Червено цвекло

Въпреки факта, че цвеклото е доста специфичен зеленчук на вкус, то има огромен брой лечебни свойства. Цвеклото съдържа много минерали и витамини, поради което лекарите го наричат "кралицата на зеленчуците". То помага при различни заболявания на стомаха, червата и стомашно-чревния тракт като цяло.

Присъствието на цвекло в човешката диета премахва запека и нормализира обмяната на веществата. Освен това зеленчукът помага и по време на простудни заболявания: сокът от цвекло ефективно се бори с треската и хремата, като в същото време убива микробите в носоглътката и улеснява дишането (прочетете също: 6 най-добри съветски ястия, които ще искате да приготвите сега ).

10. Горещ коктейл на основата на калвадос и ябълков сок

Ако не можете да понасяте традиционното мляко с мед и чай от джинджифил, препоръчваме ви да се обърнете към друга рецепта - горещ коктейл на основата на калвадос и ябълков сок. Тази напитка има достатъчно предимства: първо, тя е приятна за пиене, и второ, не отстъпва по ефективност на гореспоменатите напитки. Коктейлът има максимален ефект, когато е горещ, обаче охладената напитка също има лечебен имуностимулиращ ефект. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com