Сладкото от хинап е емблематично за кой град на България?

22486
Сладкото от хинап е емблематично за кой град на България?
Снимка: iStock

Въпреки че страната ни е малка като територия, тя е богата на култура, обичаи и традиции, които не изключват и кулинарните удоволствия, традиционните ястия, различни за всяко кътче от България. В различните краища се хапват ястия, които са непознати само на броени километри от мястото, на което са популярни и са част от бита и корените от незапомнени времена. Такава е и историята на сладкото от хинап, емблематично за южния край на България.

Растението, което убива раковите клетки

Сладкото от хинап – вкус, който заслужава да бъде опитан

Ако живеете в Русе, по златните брегове на Черно море, в сърцето на Родопите или в столицата, вероятно не сте чували за  сладкото от хинап и дори не познавате този полезен, но малко популярен плод. Сладкото от хинап е част от традициите на Старозагорска област, а според местния музей по етнография е било традиционната почерпка за гости в града през 30-те и 40-те години на миналия век.

За приготвянето му били нужни само килограм плодове, чиито костилки задължително се махали, половин килограм захар и чаша вода – около 250 милиграма. Тайната на вкуса на това вълнуващо, превъзходно, но малко познато извън Стара Загора сладко, била в приготвянето – домакините го бъркали дълго, внимателно и само в една посока по време на варенето, за да се запазят цели плодовете и така да се съхранят всички нотки на вкуса и аромата.

Суперхраната, която убива раковите клетки

Какво е хинапът?

Хинапът, от който се приготвя сладко от хинап, е популярен в някои части на България като дзиндзифка и още като китайска фурма. Представлява висок храст или малко дръвче, чиито плодове много приличат на тези на фурмите. Среща се в естествена среда по Средиземноморието и Черноморието, но са създадени у нас и плантации за отглеждането му, тъй като е несравнимо вкусен плод, отличаващ се и със значими ползи за здравето – несравнимо богат на витамин С, съдържащ йод и желязо, полезен за поддържане на кръвното налягане и лошия холестерола в нормални граници.

Дръвчетата, на които растат вкусните плодове, са с отлични декоративни качества, отглеждат се лесно и имат дълъг живот – столетници са, като сред тях се срещат и представители на възраст над 300 години. 

Заради уникалните си вкусови качества и ползи за здравето хинапът се е превърнал в традиционна вкусотия, с която дълги години като със специалитет са посрещани гостите в родния град на сладкото от хинап – Стара Загора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com