Според учените тези 7 будистки принципа носят щастие

23401
Според учените тези 7 будистки принципа носят щастие
Снимка: Pexels / Pixabay

Често учените откриват истини, които някои религиозни и духовни учения изповядват от векове. Ето някои принципи, които носят щастие според научно изследване, публикувано от Yes Magazine и които напълно се покриват с принципите на будисткото учение за удовлетворение и щастие в живота. 

1. Живейте пълноценно

Как да победим врага според ДЗЕН будизма?

„Дори и най-големият ви враг не може да ви навреди толкова много, колкото собствените ви непредпазливи мисли“ – Буда....

Сред основните вярвание в Будизма е идеята за пълноценен живот. Ценете мига, обръщайте внимание какво правите в момента, не се ровете в миналото, не се тревожете за бъдещето. Това е истинското сърце на Будизма. Мъдростта идва, когато имате чисто и спокойно съзнание. Живейте днес и уловете мига. Това увеличава щастието и ви помага да изпитвате позитивни емоции. 

2. Избягвайте сравнения.
Според будистките принципи на равенство всички живи същества са равни. Освен това, будистите вярват, че всички ние сме свързани. Затова е безсмислено да се сравняваме с другите. Не съществува превъзходство или посредственост, след като ние всички сме част от едно цяло. Ако се сравнявате с другите, ще намалите увереността си и уважението към себе си. Трябва да се фокусирате върху собствените си постижения, а не да се сравнявате с другите. 

3. Не следвайте парите
Будизмът ни учи, че вярата, че материалните придобивки ще ни донесат щастие, е фалшиво спасение. Парите са важни за физическите ни нужди, но няма да ни донесат дългосрочно удовлетворение. Хора, които поставят богатството сред най-големите си приоритети, страдат по-често от депресия, безпокойство, ниска самоувереност. 

4. Следвайте крайните си цели
Истинският смисъл на Будизма е постигане на духовно пробуждане - което означава да бъдете състрадателни и живеете пълноценно. Да намерите баланс между усилието да следвате духовния си път и живеете смирено. Разбира се, целите ви не трябва задължително да са духовни или религиозни. Следвайте нещо, което е важно за вас - може да е нов занаят, отглеждане на деца - и ще сте много по-щастливи от хора, които нямат мечти или цели.

Българите са будисти

Проучване се захвана с един феноменален български рефлекс - да се вярва в суеверията. Анкетата е установила например, че 75% от сънарод...

5. Развивайте сърдечни взаимоотношения
В Будизма духовната връзка е “същността на духовния живот. Щедрост, топли думи, помощ, твърдост пред изпитанията” - това са нещата, които свързват хората. Според Будизма любовта трябва да е безусловна. Трябва да обичате близките си без да очаквате нещо в замяна, без да искате да ги контролирате или да ги променяте.

6. Практикувайте благодарност
Буда казва, че благодарността е най-висша добродетел. Тя ни ваксинира срещу нещастието. Трябва да сте благодарни и да оценявате благословиите в живота си, които ви правят по-позитивни и щастливи.
Според учените, хора, които показват благодарност, са по-здрави, по-оптимистични и по-лесно постигат целите си.

7. Бъдете щедри
Будизмът проповядва практикуването на “дана” (щедрост, даване). Освен даряване на пари или материални ценности, Будизмът препоръчва да се даряват нематериални неща като време, мъдрост, подкрепа.
Ако превърнете даряването в част от живота си, ще постигнете повече щастие и удовлетворение. Според учени, ако помогнете на съсед, занимавате се с доброволчество, дарявате вещи, ще се чувствате по-щастливи и ще бъдете по-здрави, отколкото ако спортувате или откажете цигарите. 

Тези прости принципи на живот водят до щастие и удовлетворение, което се доказва както от духовните, така и от научните теории, така че защо просто не опитате.

Какъв отпечатък от съзнанието си оставят будистите, след като си отидат

Способна ли е религията да промени друго, освен възгледите ни? В будизма се смята, че монасите натрупват в телата си материя, която об...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com