Стана ясно кое е по-полезното – бадемовото или кокосовото брашно

5622
Стана ясно кое е по-полезното – бадемовото или кокосовото брашно
Снимка: jennyleenaguirre / Pixabay

В днешно време тенденция в кулинарията е да се налагат все повече растителни алтернативи на повечето млечни продукти, а и не само. Бялото брашно също бива измествано от други, по-здравословни варианти. Такива са например бадемовото и кокосовото брашно, а днес ще разгледаме и двата продукта, като съпоставим свойствата и качествата им, за да ви помогнем да изберете възможно най-подходящия продукт за вас и храната, която приготвяте. Нека видим:

Какви са ползите от бадемовото брашно?

Кое брашно е най-здравословното и можем да си правим тестени изделия, без да се притесняваме

Подобно на повечето храни, бялото брашно може да има здравословно място в контекста на балансирана диета. Бялото брашно е най-добрият и...

Бадемовото брашно е една от най-здравословните и известните алтернативи на пшеничното рафинирано брашно. То се приготвя от ситно смлени бадеми, като за самата ядка знаем, че е много полезна и богата на фибри, магнезий, мед, витамини и др. Освен това, бадемовото брашно съдържа много по-малко въглехидрати от обикновеното бяло брашно, а вместо това ни снабдява с полезни мазнини и фибри. Има по-силно засищащо свойство и можем да се почувстваме сити и с по-малко прието количество храна. 

В рецептите се усеща лекия му ядков вкус, но не е много походящ за приготвянето на печива, които трябва да подпухнат, тъй като има слепващи свойства, но не успява да донесе тази „подпухналост“ и обем на сладкишите. Други предимства на този продукт са, че не съдържа глутен и има повече протеини от бялото брашно.

Какви са ползите от кокосовото брашно?

Споменахме, че бадемовото брашно не съумява да подпухне нашите печива и тук се изразява и първата разлика между двата продукта – кокосовото брашно придава чудесна пухкавост и лекота на сладкишите и печивата. За това за тези цели ви съветваме да се доверите именно на него. 

4 здравословни вида брашно, които може да си позволите

Дори и да нямате алергия към глутен и да не планирате напълно да изоставяте пшеницата, експериментирането във вашата кухня с различни в...

Съдържа значително малко на брой въглехидрати, никакъв глутен, а е богато на фибри. Само четвърт чаша кокосово брашно би задоволило дневната необходимост на тялото ви от фибри. Подходящо е за диабетици, хора с инсулинова резистентност, с метаболитни смущения и др., тъй като е с нисък гликемичен индекс.
Може би като недостатък тук ще отбележим, че кокосовото брашно се преработва по-трудно и абсорбира повече течност, което би затруднило някои домакини в правилното приготвяне на рецептите. 
Кокосовото брашно е по-богато на мазнини от бадемовото и трябва да се внимава с количествата, които консумираме от него. Така си набавяме повече калории, които може да ни се „лепнат“, а и повишаваме риска от покачването на лошия холестерол в кръвта.

В заключение бихме казали, че можете да използвате и двата вида брашно спрямо целите, които имате. За печивата изберете кокосовото брашно, а ако следите калорийния прием – доверете се на бадемовото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се прави със старите върбови клонки от Цветница?

Освен върбовите клонки - какво още се прави за късмет на Цветница

Как да се преборим с чувството за вина?

Кои обичаи задължително се спазват на Лазаровден за късмет?

Откриха череши с мистериозна течност на 250 г. в скривалище на Джордж Вашингтон

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com