Старозагорската опера в топ 3 на най-престижната награда за образователни оперни продукции в Европа

1281
Старозагорската опера в топ 3 на най-престижната награда за образователни оперни продукции в Европа
Снимка: Актуално

Преди време бяхме споделили с вас за това, че операта в Стара Загора кандидатства със собствен образователен проект за FEDORA - най-престижната европейска платформа, която насърчава и подкрепя иновации в операта и балета. Със своето предложение Държавна опера Стара Загора завърши на трето място. За това страхотно постижение сподели община Стара Загора на своя уеб сайт. 

Проектът „Ние сме музиканти“ (We are musicians)  цели да се създаде първият български оперен сензорен интерактивен спектакъл, подходящ за деца и младежи със специални потребности. Той щеше да бъде предшестван от музикални работилници, целящи да запознаят децата с класическата музика, балета и музикалните инструменти, които се използват в оперния оркестър, както и да се установи доколко заниманията с музика подобряват състоянието им.

Старозагорската опера набира средства за проекта "Ние сме музиканти" в помощ на деца със специални потребности

Старозагорската опера е финалист в европейската надпревара за иновативни проекти за опера и балет на платформата FEDORA. Проектът &bdqu...

Победител в образователното направление, в което участваха старозагорци стана белгийската организация PlatformK, която осъществява танцово обучение и предоставя участие в професионални балетни и танцови състави на хора със синдром на Даун.  Освен Държавна опера – Стара Загора и победителят - белгийската компания „Platform K“, тройката се допълва от италианската "Compagnia Teatrale L'Albero“.

Макар и да не спечели първото място, Старозагорската опера е шампион в кампанията за набиране на средства, която FEDORA организира за всички оперни институции и компании, които достигнаха до финалите на 4-те направления опера, балет, образователни продукции и дигитални иновации. Екипът успя да набере общо 8427 евро за реализирането на „Ние сме музиканти“, като изпревари Кралската Шведска опера, която успя да събере 8 365 евро за своя дигитален проект „Totalityin Parts, a reenactment“ , а трета във фондонабирането остана френската Festival d'Aix-en-Provence, която се състезаваше в направлението за оперни продукции и събра 5590 евро.

Старозагорският проект беше подкрепен от френската компания Variations International с 3500 евро, а още 500 евро бяха добавени от частен донор от кръга на филантропите на FEDORA. Екипът на операта благодари и на дарителите от България, които подкрепиха нашата кауза. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на инструменти, с които да бъдат провеждани занимания с деца и младежи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com