Стрес, меланхолия или тревожност

3053
Стрес, меланхолия или тревожност
Снимка: iStock/Guliver

На пръв поглед изглеждат еднакви. Всъщност тези състояния са различни по природа. Какво ги провокира? Как се различават техните симптоми? И как се лекуват?

Смята се, че в малки дози стресът може да бъде полезен – той стимулира имунната система и активира вътрешните ни ресурси. Но ако се тревожим твърде много или твърде често, ситуацията се променя коренно. Освен това, когато стресът се добавя към други разстройства – става с още по-сериозни симптоми.

Витамин В2 е способен да предотвратява стареенето, установиха учени

Учени от Университета в Кобе (Япония) са открили способност на витамин В2 (рибофлавин) да предотвратява стареенето на клетките на орган...

Стрес

Това е естествена реакция на организма, благодарение на която имаме сили да решаваме неотложни проблеми. Включително с цел избягване на опасност.

Ако рядко попадаме в стресови ситуации, то по-често не ни се случва нищо неприятно. Въпреки това, в съвременното общество стресовите ситуации се случват твърде често. Защо постоянният стрес е опасен? Ако не успеем да се възстановим между „атаките“, това може да причини сериозно психическо и физическо заболяване.

Да се ​​отървете от стреса е "лесно" - трябва да премахнете причината. Какво го провокира. Напускане на работа, лекуване на мигрена или други хронични болки, решаване на семейни трудности или училищни проблеми... Ако все още не сте готови за радикални решения, опитайте упражнения за релаксация, йога или медитация. Тези техники помагат за управление на стреса и повишават устойчивостта в стресови моменти.

Тревожност

Стресът ускорява часовника на живота, но релаксацията забавя стареенето

Работата на човешкото тяло се регулира от различни ритми – „часовници“, сред които има например циркадни ритми &ndash...

Неясният страх, тоест тревожността, ни принуждава да сме в постоянен стрес. Само по себе си то не е опасно, но има и злокачествена форма - тревожно личностно разстройство. Заради него човек е в постоянна тревога за бъдещето и панически се страхува от непредвидени обстоятелства. Такива хора не са запознати с радостта от чакането, те винаги се страхуват от несигурността.

Без лечение, тревожното личностно разстройство може да се превърне в депресия, а то се лекува с психотерапия и транквиланти. Но трябва да се знае, че тревожността може да бъде симптом не само на тревожното личностно разстройство, на обсесивно-компулсивен синдром или някакъв вид фобия.

Посттравматичен синдром

Посттравматично стресово разстройство - тревожност, която се появява след тежък стрес, травма. Освен това симптомите му обикновено се появяват няколко седмици или дори месеци след трагичните събития.

Има дълбоко въздействие върху живота на човека и може да доведе до сериозни проблеми с психичното здраве като безсъние и депресия. За да се отървете от него, е необходима индивидуална терапия.

Психолог назова най-добрите средства срещу тревожност

Информационното пространство само може да засили отрицателното въздействие върху съвременните хора. Постоянните психологически рискове ...

Пристъп на паника

Пристъпите на тревожност, които наричаме панически атаки, са показателни за сериозни психологически и физически проблеми. Както еднократни, така и повтарящи се. Те могат да се появят, когато човек е под постоянен стрес. И изглежда като порочен кръг – всяка паническа атака създава предпоставки за следващата.

Лекувайте пристъпите на паника с психотерапия и различни техники за релаксация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com