Стресът и 5 стайни растения, които да ви помогнат да се успокоите

6988
Стресът и 5 стайни растения, които да ви помогнат да се успокоите
Снимка: tookapic / Pixabay

Доказано е, че някои домашни цветя са способни да лекуват човешкото тяло, да нормализират емоционалното му състояние.

За да се възползвате от природата, трябва да изберете правилната декоративна култура за себе си и внимателно да се грижите за нея.

Какви стайни растения наистина са способни да успокоят централната нервна система?

Лавандула

Лавандулата е известен антидепресант от естествен произход. Етеричните масла от лавандула, които се отделят активно във въздуха, могат да премахнат стреса, нормализират съня и свалят кръвното. Ароматът помага за преодоляване на такива заболявания като главоболие, тревожност и ще се превърне в подкрепа в труден период от живота. Цветето моше да се разположи до вас и просто да вдишате прекрасната миризма. За по-големи резултати може да сложите малко клонче в чая и да се насладите на вкуса на растението.

5 познати растения, които ще предпазят градината от вредители: Не всеки знае за това

Босилек

Пикантно растение, което се използва в народната медицина и кулинарията от стотици години. Ползата от босилека се крие във високата концентрация на линанол в състава му. Има отличен ефект върху дейността на сърдечно-съдовата система и емоционалното състояние. За да се възползвате от подправката, трябва само да докоснете листата й, да поседите до нея за няколко минути, вдишвайки приятния лечебен аромат. И разбира се, не забравяйте да го използвате в зеленчукови салати, закуски.

Лимон

Това е съвкупност от ползи за тялото. Но лимонът по отношение на овкусяване и лечение превъзхожда няколко пъти портокалите, лаймовете, грейпфрутите.

Лечителите с невероятно ароматна зелена маса препоръчват да се използват в борбата срещу тревожност, силен стрес, физическо и емоционално пренапрежение. За да може лимонът да освободи естерите си във въздуха, можете да смачкате малко листа и да поседите до дървото. Ярката миризма напомня за лято, страхотно забавление, провокира приятни спомени.

Това са най-полезните стайни растения, всеки лекар ги има в дома си

Мушкато

Стайно растение, чиято миризма не е обичана от мнозина. Това не е изненадващо, защото мушкато има богат аромат, но в същото време е ободряващ, активен, бори се с тревожност, умора. Храстът може да осигури прилив на енергия, подобряване на умствените функции.

Известно е, че няколко такива храста в дома правят неговите жители по-спокойни и събрани. Мушкатото също дезинфекцира въздуха, което го прави полезен по време на настинки.

Мента

Честа подправка в медицината и ароматерапията. Лимонен, ментол и други вещества, които витаят около ментовия храст, растящ на перваза на прозореца, незабавно подобряват настроението, гонят лошите мисли и ободряват подсъзнанието. Културата може да подобри концентрацията, да има положителен ефект върху свойствата на паметта, да възстанови жизнеността и желанието за напредък. А ароматът повишава апетита и прогонва сънливостта.

Домашните цветя имат отличен ефект върху здравето, настройват го за живот без стрес. Тези видове са непретенциозни, красиви на външен вид и имат прекрасен аромат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли колко е дълга река Дунав

Знаете ли колко е висока Статуята на свободата в Ню Йорк

Редно ли е да приключим любовна връзка по телефона?

Вредно ли е за здравето да направите косата си руса?

Знаете ли колко е висока Айфеловата кула

Какво не трябва да оставяте в колата през лятото?

Къде се намира най-високата столица в Европа

Топ 5 на най-големите езера в Европа

Знаете ли къде се намира най-големият аквапарк в Европа

Колко калории се изгарят след 30 минутно ходене на ден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com