Сваляне на температура с мед - доверете се на бабиния лек

37458
Сваляне на температура с мед - доверете се на бабиния лек
Снимка: iStock

Неприятен симптом на много възпалителни процеси е повишаването на телесната температура. Обикновено температурата при здрав човек се колебае около стойността 36,6 градуса по Целзий. Тази температура се счита за идеална за осъществяване на всички биохимични процеси в организма. Въпреки това, когато инфекция или чужди бактерии и микроби навлязат в кръвния поток, човек започва да усеща студени тръпки, които впоследствие се заменят с треска, слабост и висока температура.

Повишаването на градусите не е нищо повече от защитна реакция на тялото към вредните елементи. С повишаване на телесната температура чуждите агенти, като правило, започват да отслабват и умират с течение на времето, този процес става особено забележим, когато температурата на пациента достигне 38 градуса по Целзий.

По правило не се препоръчва понижаване на температурата до 38 градуса, тъй като това само сигнализира, че човешкото тяло активно се бори с инфекциите. Но ако термометърът започне да се изкачва нагоре от 38 градуса, това е причина да алармирате, тъй като при такава висока температура се нанасят вреди не само на вирусите, но и на собствените тъкани и клетки на човека. При твърде висока температура има нарушение на предаването на нервните импулси, както и необратими промени в кората на главния мозък, което води до спиране на дишането. В такива случаи обикновено на пациентите се предписват антипиретици.

Защо медът е полезен при повишена температура?

Всъщност той има наистина уникални свойства.

Първо, медът се бори с основната причина за повишаване на телесната температура на човека - вируси и инфекции. Наистина, натуралният пчелен мед е прекрасен природен антисептик, който може да се бори с патогенните бактерии и вируси. В древни времена дори се е използвал в състава на средства, които почистват и лекуват всякакви рани.

Второ, медът помага за регулиране на нормалната телесна температура. Това се постига благодарение на отличния му потогонен ефект, тъй като повишеното изпотяване, колкото и да е странно, помага да се възстанови нормалната температура на човек.

На трето място, полезните вещества, съдържащи се в меда, позволяват да се попълни балансът на витамини и микроелементи, чийто дефицит се наблюдава при продължителни и изтощителни заболявания.

Има много начини да приемате мед за намаляване на температурата. Един от най-популярните е приемането на горещо мляко с мед.

Колко полезен е медът за сваляне на температурата?

Медът в комбинация с мляко действа върху тялото деликатно, не дразни хора с остри стомашни заболявания, тъй като млякото има обвиващ ефект. За да приготвите, трябва да вземете чаша горещо варено мляко, което не трябва да надвишава 40 градуса, добавете чаена лъжичка натурален пчелен мед към него и разбъркайте старателно. Няма специални инструкции за приемане, но все пак препоръчваме да я пиете отделно от храната, за да осигурите добър ефект.

Чаят с лимон и мед може да послужи като аналог на млякото. Единствената препоръка е да поддържате температурата на течността не по-висока от 40 градуса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно