Светът е шарен. Куриозни обичаи на държави, от които ще ви стане смешно

7155
Светът е шарен. Куриозни обичаи на държави, от които ще ви стане смешно
Снимка: iStock

Всяка страна има своите обичаи и специфични гласни или негласни правила за поведение. Идващите отвън са длъжни да се съобразяват с местния етикет и порядки. Това се отнася и до високопоставени лица и държавни глави. Американският президент Джо Байдън например бе критикуван, че при срещата си с крал Чарлз Трети е игнорирал протокола, като си е позволил да придържа по-дълго ръката на британския монарх, докато се ръкувал с него, както и че го е докосвал по гърба, писа сп. "Нюзуик".

Когато си поканен на гости

Но и за обикновените посетители на чужда страна винаги има правила, които трябва да се познават и спазват. В Португалия например се смята за неучтиво да поискате допълнително сол към храната. А във Франция се счита за лош стил, ако си поръчвате мартини или уиски преди вечеря.

Още: Археолози откриха "входа към ада", вижте къде се намира (СНИМКИ)

В Япония е прието да се отпива на малки глътки, докато се яде - на това се гледа като на израз на благодарност. В Страната на изгряващото слънце има и обичай да се сърба, с което се показва, че храната е вкусна. В Съединените щати пък е прието да се оставя щедър бакшиш на келнера или на бармана, който ви обслужва.

В Кипър, Малта и Канада е съвсем в реда на нещата, когато гостът пристигне с известно, но все пак неголямо, закъснение. Подобно нещо обаче е табу в Австрия например, където хората обичат точността.

За да не ви гледат странно

В много европейски държави съществуват специални правила за хранене. В Норвегия не е прието да се яде с ръце, независимо за какво ястие става въпрос. В Естония - напротив - късането на хляба с ръце се възприема като нещо напълно нормално. В Италия се счита за обида, ако си поискате допълнително сирене към поръчаната вече пица.

Още: 80-годишен мъж не е спал над 60 години, вижте как оцелява

Ако ви се случи да пиете кафе в Катар, помнете, че след последната глътка е прието да разклатите чашата. В Йемен пък има обичай да не се пият повече от три чаши кафе или чай – всичко друго се смята за грубост. Ако ви предложат чай или сладки в Иран, етикетът ви задължава преди да приемете, първо да откажете. След това не съществува ограничение колко чаши може да изпиете.

В Хаити и в Доминика ръцете ви трябва да остават винаги над масата, докато се храните. Важно правило от етикета в Мексико е, че такос винаги се ядат с ръце. Ако в Ямайка се храните заедно с други хора, обичаят повелява всяко ястие, сложено на масата, да бъде опитвано.

Посещения, подаръци, жестове

При уговарянето на срещи или крайни срокове в Испания трябва да имате предвид, че тези неща са относителни и служат предимно за ориентация, но не представляват обвързващ договор за точност между страните.

Още: Невероятни и очарователни факти за животните, които никога не сте знаели

Някои страни имат изрични правила за разрешените жестове с ръце. В Панама не е допустимо да се сочи с пръст към други хора. А в Гватемала стискането на палеца между показалеца и средния пръст, както и свиването на четирите пръста в юмрук се смятат за недружелюбни жестове.

Подобно на някои европейски страни и в Доминиканската република също имат правила за подаръците. Черният и синият цвят се асоциират със скръбта, така че избягвайте да поднасяте подаръци в такива цветове.

 

Източник: Дойче веле

Още: Хотелиер: Няма да повярвате каква поръчка за стаята получихме

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com