Създайте собствена диета срещу мигрената

3215
Създайте собствена диета срещу мигрената
Снимка: iStock/Guliver

Много проучвания днес сочат, че част от храните могат да окажат влияние на честотата и интензивността на главоболието. Например, студените напитки, алкохолът, храната с добавки като нитрити и мононатриев глутамат могат да причинят подуване на кръвоносните съдове в мозъка и да окажат натиск върху околните нерви. Друг дразнител често е тираминът, който се намира в някои сирена като чедър, грюер, бри.

Много страдащи от мигрена вярват, че шоколадът и какаото допринасят за появата на главоболие. Някои учени обаче предполагат, че такива хора може да изпитват силно желание да ядат шоколад преди болката. Ето защо, те погрешно смятат, че този конкретен продукт се е превърнал в дразнител.

Хапването на по-мазна риба понижава мигрената

Прекомерният прием на кофеин или алкохол отдавна е свързан с появата на мигрена, но новото проучване установява, че тези, които ядат по...

Не само диетата, но и други фактори, ако се комбинират, могат да доведат до мигрена, се казва в ново изследване. Такива са стрес, гладуване, пропускане или забавяне на храненията, хормонални промени, проблеми със съня, ярка светлина, силни аромати, промени във времето и надморската височина. Например, изяждането на парче сирене чедър може да бъде достатъчно, за да доведе до главоболие, освен ако човек не спи прекалено до късно и е пропуснал закуската, споделят диетолози.

Затова експертите съветват да не се отказвате веднага от любимите си храни, а да се пробвате да ги присъедините към менюто си една по една, за да можете да идентифицирате личните „годни за консумация дразнители“. Трябва да се води хранителен дневник, в който да се записват всички храни, напитки, както и моделите на съня и други възможни фактори. Отнема известно време, за да създадете самостоятелно подходяща диета, но най-накрая ще установите, че повечето храни, от които преди това е трябвало да се откажете, не причиняват мигрена.

Всеки човек периодично се сблъсква с главоболие. В този случай могат да помогнат не само хапчета и определена диета, но и етерични масла. Те могат да се използват както локално, така и чрез изливане в специални ароматизатори.

Етеричните масла се използват в изключително малко количество – едва капка или две. Можете просто да използвате аромата, който вдишвате. Друг начин да се възползвате от въздействието на етеричните масла е като втривате в слепоочията по капка. Добър резултат дават и поставените под възглавницата ароматни билки като лавандула, мента или мащерка.

10 храни, които гарантирано облекчават мигрена

Според статистиката всеки човек поне веднъж е страдал от силно главоболие. Това оплакване се проявява особено често при жени от 18 до 4...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com