Тайни от кухнята на шеф-готвачите: Как да сготвим перфектния ориз

62807
Тайни от кухнята на шеф-готвачите: Как да сготвим перфектния ориз
Снимка: iStock/Guliver

Понякога най-простите ястия са най-трудни за приготвяне. Дори опитни домашни готвачи могат да се провалят с ориз, който е на каша, сгъстен или залепва (или до загаря!)

Ето нашите изпробвани във времето съвети как да приготвите перфектния ориз всеки път, независимо дали готвите на плота си или включвате своя мигновена тенджера или готварска печка за ориз

Съвети за приготвяне на перфектно пухкав ориз

Лесна и вкусна вечеря за хора, които постят

Великденските пости се спазват от не малко хора. Това е периодът, в който преставаме да се храним с продукти от животински произход. П...

Независимо кой метод сте избрали (котлон, тенджера под налягане или оризова печка), се прилагат тези насоки:

Изплакнете!

Винаги изплаквайте ориза си в мрежеста цедка, преди да го приготвите. Изплакването намалява нишестето, което помага оризът да стане лепкав. Продължавайте да изплаквате, докато водата се избистри - това е ключово. В крайна сметка може да изплакнете шест или повече пъти, в зависимост от вида ориз.

Не бъркайте!

Разбъркването кара оризовите зърна да се слепват . Вместо това, пипайте суровия ориз и пухкавия варен ориз с вилица.

Как се вари ориз правилно? Няма да повярвате колко грешите

Лесен е за храносмилане, а ползите от неговото консумация са многобройни. Но както всички останали зърнени култури има 2 недостатъка &n...

Експериментирайте.

Получаването на перфектен ориз зависи от четири ключови променливи. Най-добре е да разгледате указанията на пакета на вашия ориз като насоки и да експериментирате, като готвите всеки вид ориз, докато намерите идеалната настройка за вас.

Съотношение на вода към ориз: Идеалното съотношение вода към ориз зависи от това колко вода ще се изпари по време на готвене. И времето за готвене зависи от следващите ключови променливи:

Вид ориз: Различните видове ориз се готвят с различни скорости. Например, кафявият ориз се готви по-дълго от белия ориз, така че се нуждае от малко повече вода. Започнете експеримента си, като следвате препоръката на пакета и коригирайте оттам, докато получите желаните резултати. Типичното съотношение за късозърнест бял ориз е 1 чаша вода към 1 чаша ориз, а дългозърнестият бял ориз е 4 чаша вода към 1 чаша ориз. Препоръчваме да използвате дългозърнест ориз. Оризът с къси зърна има много повече нишесте и почти винаги е лепкав ( предимно за суши ).

Температура на готвене: Колкото по-горещо готвите ориза си, толкова по-бързо водата ще се изпари. На плота, след като оризът достигне първоначалното си кипене, намалете го на ниска степен, за да запазите изпарението на минимум. Уред за готвене на ориз или тенджера под налягане автоматично ще направи това.

6 невероятни ползи от консумацията на ориз

Oризът ocигурявa бързa и нeзaбaвнa eнeргия, рeгулирa и пoдoбрявa рaбoтaтa нa чeрвaтa, cтaбилизирa нивaтa нa зaхaр в кръвтa и зaбaвя прo...

Вашият съд и неговият капак: Плътно прилепналият капак е най-подходящ за приготвяне на ориз, защото предотвратява твърде бързото изпаряване на водата и нарушава вашето перфектно съотношение вода-ориз. Ако използвате метода на печката, използвайте по-голяма тенджера, отколкото ви е необходима, за да предотвратите преливането на водата, когато се стигне до първоначалното й кипене. Това ще ви спести много упорито почистване.

Не надничай!

Ако повдигнете капака, за да проверите за готовност, вие - познахте - ще увеличите скоростта на изпарение, което ще повлияе на времето за готвене. Задайте продължителност за всеки експеримент и се придържайте към него ... освен ако не усещате мирис на изгаряне, разбира се.

Дай му почивка.

Когато времето за готвене изтече, оставете ориза да престои 10-15 минути, без да повдигате капака, за да оставите влагата да се разпредели равномерно между оризовите зърна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим
Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Пържените кюфтета са едно от най-хубавите угощения в кухнята. И тук сме ви подготвили феноменална рецепта, за да станат сочни и да се топят в устата,...