ТЕЗИ хобита ще ви направят по-интелигентни

3508
ТЕЗИ хобита ще ви направят по-интелигентни
Снимка: iStock

Науката оспори доскорошното вярване, че се раждаме с определено ниво на интелигентност, което не може да бъде променено, и доказа, че многобройни дейности допринасят за създаването на нови синапси (връзки между невроните), което кара мозъка да работи по-добре, т.е. нивото на интелигентност се повишава.

Ето списък на тези дейности:

Свирене на музикален инструмент

Самото усилие да овладеете подредбата на пръстите, последователността на натискане на струните или дупките и свързването с мелодия ще ангажира мозъка ви по правилния начин. И когато успеете да изсвирите дори само част от песен без грешка, ще бъдете изпълнени с чувство за постижение и радост. Свиренето ви предизвиква да използвате и двете ръце и двигателните умения са в услуга на цялото, което произвеждате.

5 хобита, които ще подобрят психиката ви

Четене

Всяка литература ще активира мозъка ви и ще повиши нивото на разбиране, ще разшири хоризонтите ви, ще ви даде различна перспектива - от епична фантастика, през криминални романи, до четене на списания и седмичници. Четенето ви помага да канализирате стреса, кара ви да се чувствате по-добре и повишава интелигентността по три основни начина – увеличава способността ви да прилагате знания и опит, увеличава способността ви да виждате проблеми и да намирате решения и повишава емоционалната ви интелигентност, насърчавайки съпричастността.

Писане

Писането дори превъзхожда четенето (което винаги се препоръчва като най-доброто средство за личностно развитие и повишаване нивото на интелигентност), защото ви ангажира творчески. Писането отива една крачка по-далеч от четенето (консумирането на предлаганото съдържание), защото изисква креативност, фокус, постоянство и отдаденост в създаването на ново, оригинално съдържание. Писането ангажира мозъка по много начини, чрез писане мислим по-задълбочено и аналитично, намираме креативни решения, развиваме се като личност и ставаме активни творци.

Пет хобита, които да започнем през новата година

Тренировка

Освен че влияят добре на здравето, добрата ви форма и укрепват мускулите ви, упражненията са полезни и за интелигентността ви – физическите усилия, които полагате във фитнеса, докато бягате и се разхождате, ви помагат да мислите по-малко.

Когато сте физически ангажирани, тогава не мислите за проблеми и не се въртиш в кръг, така че мозъкът е свободен от притеснения и може да обработва на подсъзнателно ниво. Знаете, когато спрете да мислите за проблем, защото сте насочили цялото си внимание към нещо друго (забравили сте какво ви притеснява) и тогава решението внезапно ви хрумва, въпреки че не сте го търсили - това е мозъкът, който прави "актуализация". 

Изучаване на език

Изучаването на нов език ангажира вашите способности и подобрява вашата интелигентност – поддържащи умения като планиране, прозрение, анализ и решаване на проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Мачкат всички по пътя си: Тези зодии са най-големите кариеристи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com