Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези хора непрекъснато се тревожат за някого и се мъчат да го спасят

07 януари 2022, 10:15 часа

Всеки човек има различен характер, върху който могат да повлияят различни събития от неговия живот. Понякога той може да се превърне в спасител. Това е човек, който непрекъснато опитва да спаси хората. Той успява да реши проблемите им, да намери изход от сложна ситуация, единствено той ги разбира и им дава любов и подкрепа. Поне според самия него. Тези хора непрекъснато се тревожат за някого и опитват да превъзпитат или спасят хората около себе си.

Спасителят е състрадателен. Той не мисли за себе си, а за другите. Втурва се да спасява приятели, роднини, колеги и всеки, който се нуждае от помощ. В замяна получава одобрение, благодарност, похвала, вътрешна удовлетвореност от добре свършена работа, усещане, че всичко е завършило добре благодарение на него.

Да си спасител обаче не е толкова хубаво. Спасявайки хората, вие не им позволявате да се опитат да положат усилия и да преминат сами през проблемите и предизвикателствата. Те разчитат на вас и знаят, че в каквото и да се забъркат, има кой да ги спаси, а това не е правилно. Ето защо не бива да спасявате хората, които обичате. Трябва да ги оставите да паднат и да се изправят сами. Така няма да станат безотговорни личности, които все гледат да разчитат на друг, но не и на себе си.

Спасителят ще ви изтъкне редица причина, поради които спасява хората и те ще са все благородни. Вероятно и са истина. Има обаче и една част от него, която прави всичко това, за да изпъкне от масата, да бъде на висота. Той се чувства значим, когато решава проблемите на хората. Заради това той се чувства по-умен, интелигентен, проницателен. Смята, че мнението му трябва да бъде чуто.

Разбира се, той заслужава любов, защото се впуска да помогне на околните без да помисли за себе си. Той обаче не осъзнава, че като спасява другите, не им позволява сами да се научат да се борят, да вярват в себе си, да изградят свои граници и ценности. Той ги прави зависими от себе си, просто защото без тях спасителят не би имал работа. Всеки спасител има нужда от своите жертви.

Разликата между нормален човек и човек спасител е, че ако имате нужда от помощ или от нещо конкретно, нормалният човек ще ви даде съвети как да го получите или постигнете, докато спасителят директно ще ви го даде. Той ще ви лиши от шанса да опитате сами да го вземете. Ще се появи, дори да не го повикате.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес