Тези уреди консумират електроенергия, дори когато не се използват

1575
Тези уреди консумират електроенергия, дори когато не се използват
Снимка: istockphoto.com

Цените на електроенергията се покачват, така че не е чудно, че се стремим да спестим пари, където можем. Пестенето на пари не се състои само в изключването на осветлението или енергоспестяващите уреди. Знаете ли, че някои уреди консумират електроенергия дори когато са изключени? Разберете колко губите и как да предотвратите това.

Консумира ли изключен уред електроенергия?

Заобиколени сме от все повече и повече електрическо оборудване, което определено се отразява на сметките ни. В резултат на това често си задаваме въпроса: консумира ли изключен уред електроенергия? Това зависи от това какво разбираме под "изключен". Ако уредите са изключени от електрическата мрежа, те не консумират електроенергия.

Как да осигурим защита от токов удар на нашите ел. уреди?

Най-често обаче, когато изключваме електроуредите в дома си, не изваждаме щепселите от контактите. Трябва да се знае, че всеки изключен уред, свързан към контакт, консумира ток. Наричаме го ток на празен ход.

За някои прости уреди, като нощните лампи, той е в незначителни количества. Ситуацията е различна при уреди, които имат таймер, диоди или преминават в режим на готовност. Тук загубите на електроенергия могат да бъдат много по-големи и да се усетят в сметките за ток. Примери за това са: лаптопи, компютри, телевизори, готварска печка или фурна и други.

Затова е по-добре да изключвате тези уреди от контакта. Това също така ще удължи живота им. Единственото нещо, за което трябва да внимавате, е декодерът "консуматор на енергия" - някои модели могат да третират изключването от електрическата мрежа като твърд ресет.

Консумира ли електричество електрическа кана, включена в контакта?

Електрическата кана, както и всеки уред, свързан към контакт, консумира електричество. Въпросът е колко, защото понякога уредът използва толкова малко от нея, че производителите наричат това ниво "пренебрежимо ниско". При електрическите чайници много зависи от модела. Всички те са готови за работа, когато са изключени, но понякога тази готовност се индикира, например, с включена светлина. Тогава консумацията на енергия в режим на готовност ще бъде по-висока.

Неизключените електрически чайници, в зависимост от модела, консумират между няколко и няколко kWh електроенергия годишно. Ако приемем, че тя е 10 kWh, това ще ни струва около 12 лева годишно.

Без да подозираме: Ето кои уреди харчат най-много ток

Потребява ли електричество включеният в контакта кабел?

Често се питаме дали кабелът, включен в контакта, консумира електроенергия. Да, както всеки уред. С изключение на това, че в случая например с удължители без ключове за осветление това ще са следи, неуловими дори от измервателните уреди. Тези стойности ще се увеличат, когато става въпрос за горящи диоди или лампи - те ще консумират малко повече ток. За това ще плащаме около 50 лева годишно.

Същото важи и за кабела за зарядното на телефона или лаптопа. Те също не остават без влияние върху сметките ни.

Колко електроенергия консумира зарядното устройство при контакт? Факти и митове

Често чуваме, че в интерес на планетата трябва да изключваме зарядните устройства от контакт. Но как това се отразява на нашия портфейл? Наистина зарядното устройство, оставено в контакт, продължава да консумира електроенергия. Това обаче не са някакви зашеметяващи количества. В продължение на една година едно постоянно включено зарядно устройство консумира електроенергия на стойност около 5 лева.

По-старите зарядни устройства не са били толкова икономични в това отношение и са консумирали електроенергия на стойност около 12 лева годишно. Така че те също не натоварваха портфейлите ни. Въпреки това те правят осезаема икономия на електроенергия, което е важно за околната среда.

Струва си да изключите тези уреди и по друга причина. Постоянното включване към електрическата мрежа се отразява на живота на зарядното устройство. Това трябва да се направи, особено ако включеният куб се нагрява. Повреденото зарядно устройство не е просто разход. То може да има лош ефект и върху състоянието на телефона ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com