Топ 10 на едни от най-хубавите народни песни

63843
Топ 10 на едни от най-хубавите народни песни
Снимка: iStock

Народните песни – най-разнообразният художествен дял в българския фолклор, са неразделна част от културата, традициите, паметта и историята ни от IX - X век, когато  са първите данни за народни песни, познати по нашите земи. Повечето от народните песни са се предавали от уста на уста – по седенки, празници, на мегдана и по време на тъжни поводи и обреди, като част от тях са безвъзвратно загубени във времето, тъй като не са били записани.

Популярният събирач на народни песни Петър Динеков разкрива, че според мястото, на което се изпълнявали, повода и начина, по който се изгражда изпълнението, народните песни се делят на жътварски, обредни, трапезни, хороводни, залъгалки, юнашки, хайдушки, детски, социално-битови – огромно разнообразие, част от което, за жалост, е изгубено през годините и не е достигнало до нас.

Митичните народни песни са най-старите, а кои са едни от най-хубавите народни песни, съхранени през вековете, които народът ни помни, знае и припява и днес?

Едни от най-хубавите народни песни – нашите топ 10

Започваме тази класация с ясното съзнание, че народното творчество е извор на ценности и богатство, което трудно се подрежда по важност и хубост, тъй като всяка песен носи своята история, своето послание, своята тъга или радост и е напълно възможно вашите любими народни песни, които изпълват сърцата и душите ви с щастие, надежда, преклонение, тъга, да не са намерили място в тази класацията.

Субективният фактор не може да бъде пренебрегнат, поради което ще ви разкажем за едни от най-хубавите народни песни, а не за 10-те най-хубави, без да ви ангажираме с избора си, като сме се спрели на вечните, непреходните народни песни, които всеки е чувал и знае.

1.       „Излел е Дельо хайдутин“

Записана за пръв път от фолклористи в Златоградско през 30-те години, тази народна песен, първоначално изпълнена от Надежда Хвойнева, считана за най-популярната у нас и по света, достига Космоса в изпълнение на Валя Балканска в съпровод на гайдарите Лазар Каневски и Стефан Захманов.

Историята на пътя на народната песен от Родопите до Космоса е дълга и започва от първия фолклорен събор в Копривщица през 1965 година до включването на песента в космическите апарати „Вояджър“. „Излел е Дельо хайдутин“ е емблематична народна песен, чиято популярност напуска пределите на страната ни, на Земята и достига Космоса, така че няма как да не е сред най-хубавите народни песни в класацията ни.

Коя българска народна песен звучи във филм, номиниран за 9 награди "Оскар"?

2.       „Вечерай, Радо“

Дори да сте джаз любители и да не слушате народна музика, убедени сме, че тази песен не само сте я чували, но и безпогрешно знаете текста. Емблематична народна песен е в изпълнение на не по-малко емблематичната Росица Пейчева, като напълно е вероятно да сте я слушали и в изпълнение на Деси Добрева и Ку-ку бенд. Едно живо послание за непреходните ценности и за любовта.

3.       „Ах, къде е моето либе“

Още една българска народна песен, разказваща за любовта такава, каквато е била в онези далечни години – истинска, неподправена, чиста. Македонска народна песен, изпълнявана в съвремието от Деси Добрева, Глория и други популярни певици, вдъхнали ѝ нов живот и възродили я за публиката.

4.       „Катерино моме“

Една от най-хубавите български народни песни, които със сигурност знаете, макар да сте далеч от времето на седенките и хората на прашните селски мегдани. Текстът на тази непреходна и вечна българска народна песен, изпълнена първо от Татяна Сърбинска – солист на ансамбъл ,,Пирин", е на Борис Калайджиев.

5.       „Горо ле, горо, зелена“

Едва ли има по-патриотична, по-нежна, по-българска народна песен от „Горо ле, горо, зелена“, която намира заслужено мястото си в класацията на най-хубавите народни песни, които са непреходни и вечни.

6.       „Ела се вие, превива“

Песен, без която не е минавала нито една сватба. Тежка, силна, емблематична. Песен за края и новото начало. За момента, в който болката и щастието са едно неразделно цяло. Дълбоко емоционална и истинска, можем да я наречем химна на всяка българска сватба, част от ритуала, при който се извежда на булката от бащиния дом.

7.       „Йовано, Йованке“

Тъжна, тежка българска народна песен за невъзможната любов и силата ѝ, за тъгата по любимия човек и за надеждата, прокарваща се някъде там – в една от най-хубавите народни песни.

Топ 7 български народни песни за сватба

8.       „Залюбих мамо три моми“

Тази българска народна песен е не само сред най-хубавите народни песни, но и емблематична сватбарска народна песен от тези, които съпроводят тържеството и всички ритуали и традиции по време на българска сватба.

9.       „Еничерин тъгува за рода си“

Една от най-тъжните и тежки народни песни, събрала във всяка дума от текста си неутихващата носталгия и болка по родината и родителите и тяхната тежка мъка по чедото, взето за еничарин. Красива и болезнена народна песен от времето на робството, която със сигурност е сред 10-те най-хубави народни песни.

10.   „Притури се планината“

Няма как да пропуснем тази българска народна песен – първата, която добива популярност далеч извън границите на страната ни и световна слава благодарение на това, че модерната ѝ версия е част от световно известен филм. Едва ли обаче това е причината да я обичаме толкова много в България. Част от корените и традициите ни, тя е част от самите нас и това е достатъчен повод за обич и гордост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Топ 10 традиционни предястия за Великден

Тези 6 цвята на спалното бельо могат да съсипят съня ви

7 начина да разпознаете опасния тип мъж и да избегнете проблеми в любовния си живот

Велика събота 2024 - традиции и обичаи

Кои тънкости при печенето на агнешко месо знаят малко хора?

Кои гарнитури вървят ръка за ръка с агнешкото месо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com