Топ 7 български народни песни за сватба

50367
Топ 7 български народни песни за сватба
Снимка: iStock

Сватбата е един от най-важните моменти в живота на младоженците, семействата, близките и приятелите им, а народните песни са съпътствали сбогуването на булката с родата и първите ѝ крачки в новия дом векове назад като част от бита, традициите и духа на българите. Познати са много български народни песни за сватба, които и днес се изпълняват и пълнят със сълзи очите на младоженците и родителите им. И все пак, ако следва да изберем 7-те най-често изпълнявани народни песни в тържествения ден, можем да се спрем на този списък от топ 7 български народни песни за сватба.

Български народни песни за сватба – нашите топ 7

1.       „Ела се вие, превива”

Редно е на първо място да отбележим народната песен, превърнала се в химн на българската сватба, песен, с която и днес започват много тържества и ритуали по извеждане на булката. Сигурни сме, че дори да не се встъпвали в брак, знаете тази песен, която е една от най-известните български народни песни за сватба, а дори и смело можем да я посочим като най-популярната.

2.       „Прошка вземай, младо булче”

Песента е позната от онези стари времена, в които момата, омъжвайки се се прощавала с безгрижието си и напускала завинаги дома на родителите си. В онези години сватбените ритуали траели дни и често се чувала тази песен особено в деня на сватбата. Тя се изпълнява на много сватбени тържества и днес.

3.       „Я, излез, момкова майка”

Песента също е сред онези български народни песни за сватба, които са се изпълнявали с много чувство за младото семейство векове наред като част от традициите на българите. Песента е северняшка, но е позната и изпълнявана и в много други краища на страната и днес.

4.       „Голяма се сватба вдигна”

Освен тъжни песни, пълнещи очите със сълзи, в народната ни памет има и песни-празник, с които и дедите ни, и ние отбелязване началото на новото семейство. Тази е точно една от тях и има своето заслужено място в топ 7 български народни песни за сватба.

5.       Прощавай, майко, прощавай“

Тази народна песен е събуждала сълзите в не едни майчини очи. Тежка сватбарска песен, посветена на жената, дала живот, отгледала дъщеря и предаваща я в ръцете на новото семейство. Едновременно тъжна и изпълнена с надежда, че новият живот ще бъде пълен с щастие.

6.       Песни за кумова ръченица

Ритуалът е сред най-значимите и тачените по време на сватбеното тържество, поради което наличието на български народни песни за сватба, подходящи за изпълняването му, не е учудващо.

7. Народни песни, изпълнявани от съвременни изпълнители

На последно място ще споменем общо българските народни песни, които променени, но запазили същността си, днес се изпълняват от известни фолк певици, без да ги упоменаваме като заглавия. Модерното също има място в народната памет и съчетано с традициите, то превръща сватбения ден в пъстра симбиоза между минало и бъдеще така, както сватбата е мостът между миналото и бъдещето в живота на двойката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо водата в аквариума става мътна?

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Защо водата в аквариума става мътна?
Защо водата в аквариума става мътна?

Мътността на водата в аквариума - една от често срещаните неволи както на начинаещите, така и на опитните акваристи. Причините за този проблем...