Топ 10 на най-известните породи кучета

44162
Топ 10 на най-известните породи кучета
Снимка: Pixabay

Когато си подбираме куче, най-често обръщаме внимание на такива качества като характер, размер, непретенциозност в обгрижването.

1. Сибирско хъски.

Те са много красиви, със сини очи, умно лице и очарователни лудории. Сибирските хъскита имат много предимства и не случайно са сред най-известните породи кучета. Добротата в тях е генетично заложена. Древната порода хъски, която е на около 4000 години, е отгледана от северните народи на Сибир за превоз със шейни в снеговете. Друго предимство на сибирските хъскита е, че те почти не лаят. Но когато си взимаме за домашен любимец куче от тази порода, е необходимо да знаем, че хъскитата не понасят самотата.

2. Йоркширски териер.

Дребно на размери куче, високо малко над 20 сантиметра - но с огромен чар, самочувствие, смелост, енергия и общителност. Както всички териери, това е ловна порода с безкраен запас от любопитство и енергия. Те били селектирани в Англия през ХІХ век с цел борба с нашествията на плъхове - а сега са сред десетте най-известни породи кучета в света.

Най-дружелюбните към човека породи кучета

3. Голдън-ретривър.

Външният вид на кучето сочи характера му – и ето едни много добри и симпатични кучета, сред които рядко се забелязва агресия, и то само при неправилно възпитание. Те са и много умни - голдън-ретривърите често биват използвани като компаньони на хора с увреждания, като спасители и кучета-търсачи, и са сред 10-те най-известни породи кучета в целия свят.

4. Чихуахуа.

Чихуахуа са много отдадени на собственика. Въпреки голямата си любов, те не се натрапват – ако кучето види, че стопанинът е зает, спокойно ще остане на място и търпеливо чака да му бъде обърнато внимание. Тази порода е сред най-известните кучета и се отличава с независим характер и лъвска смелост.

5. Дакел.

Дакелите са не просто красиви кучета с необичаен външен вид. Но те са и много умни, защото преди да станат домашни любимци, ги използвали специално за лов на лисици. В обикновения живот тяхната ловна история също се усеща - дакелите са активни, любопитни и могат да забавляват с необикновените си лудории. Това е много смело куче.

Ето как да разберете, че кучето ви е по-умно от останалите

6. Немска овчарка.

Отначало кучетата от тази порода се различавали твърде много по физика, размер и цвят. Краят на това объркване слага капитан Макс фон Стефаниц - той се заема с развъждането на националната порода. Годината на раждане на немската овчарка е 1899 г.

7. Померански миниатюрен шпиц.

Това е старинна порода, чието име идва от херцогство Померания, което в различни времена е било част от различни държави, включително Германия. Шпицът е група средно големи кучета, принадлежащи към най-известните породи. Тежи не повече от 3.5 килограма.

8. Японска Акита-ину.

Това „самурайско“ куче е олицетворение на гордост, самоуважение, смелост и благородство. От ХVІІІ век породата се смята за елитна и получава специални отличия. Тези кучета имат плътно телосложение, кръгла глава, опашка „на кравай“, гъста козина и изразителни очи.

5 причини защо трябва да имате куче

9. Ротвайлер.

Собственикът на ротвайлера е достоен за похвала - това куче има нужда от сериозно обучение, добри натоварвания и постоянно внимание. Породата се отличава със забележителна преданост към хората и кучето е готово да даде живота си за своя стопанин, ако е необходимо. Ако любим човек е обиден, ротвайлерът е готов да се превърне в агресивен звяр, готов да разкъса всеки неприятел. Породата е създадена като бойни кучета още за римската армия преди повече от 2000 години.

10. Кокер-шпаньол.

Неслучайно индивидите от тази порода са включени в класацията на 10-те най-известни породи кучета. Те са готови винаги да търсят нови приключения, да създават нови познанства и да играят от сутрин до вечер с приятелите си. Това е така, понеже в миналото са били ловни кучета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com