Ето как да разберете, че кучето ви е по-умно от останалите

10489
Ето как да разберете, че кучето ви е по-умно от останалите
Снимка: iStock

Колко умни са кучетата? Е, повечето кученца могат да бъдат научени да се подчиняват на някои команди, но наистина умното куче ще запомни тези команди с течение на времето, дори и да не са били използвани от известно време. Например, ако научите куче да върви назад по команда и не сте го правили с него от една година, ако е умно, то пак ще помни как да го прави, когато го попитате. Но бъдете предупредени: Даването на лоши команди е една от основните грешки, които всички собственици на кучета правят.

То може да реши пъзел с лакомство

Умните кучета са вродено страхотни решаващи проблеми. Така че, за да тествате способностите на вашето кученце да решава проблеми, вземете му пъзел с храна (играчка, която трябва да се манипулира по определен начин, за да стигне до лакомство). Ако то може да го реши без ваша помощ, то определено е умно. Искате по-евтин вариант? Направете свой собствен пъзел за храна, като използвате лакомство в кутия или скрийте лакомство някъде из къщата.

Защо кучетата се подушват винаги отзад?

Той може да намери отворената врата

Някои кучета са майстори на бягството. Макар че това може да бъде разочароващо за собствениците, това всъщност е признак на висока интелигентност. Един от начините да тествате това умение е да пуснете кучето си през една врата, да я затворите и след това да отворите друга външна врата към къщата си. Умните кучета ще могат да намерят пътя си обратно, дори ако първоначалната или обичайната им входна точка е затворена.

То започва игра с вас

Много кучета ще играят дърпане на въже, когато протегнете играчката с въже, но умните кучета ще инициират игри, като ви съобщават своите желания. Например кучето ви „говори“, потупва ли ви, носи ли ви играчка или използва ли спонтанно друго поведение, на което сте го научили, за да ви накара да му обърнете внимание? Желанието на кучето да работи като екип показва, че неговата интелигентност е узряла. Не забравяйте, че мъдростта е мъдрост само ако е споделена – и това важи както за кучетата, така и за хората.

То се гуши с вас, когато стетъжен

Интелигентните кучета са много добри в усещането и интерпретацията на вашите емоции. Имахте ужасен ден на работа? Карате се със съпруга си? Умното куче ще прочете вашата тъга и ще предприеме стъпки, за да ви утеши, като например да се гушка с вас или да откаже да напусне вашата страна, докато сълзите ви престанат.

То разбира какво означава вашият куфар

Това, че са много наблюдателни, е друга характеристика на умните кученца. Например, когато извадите куфара си, кучето ви разпознава ли, че това е знак, че нещо е на път да се промени (вие отивате на пътуване)? То може да покаже разбирането си, като се опита да скочи или да скрие куфара ви, или да се придържа необичайно близо до вас.

Могат ли котките да ядат кучешка храна?

Вероятно сте хванали котката си да измъква няколко хапки от храната, която кучето ви е оставило в купата си, но могат ли котките да яда...

То удря ръката ви за галене

Всички кучета обичат вниманието, а умните кучета знаят най-добрия начин да го получат. Интелигентните кучета ще поставят главата си под ръката ви и ще я „удрят“, за да ви подтикнат да ги почешете зад ушите, или дори може да ви „погалят“ като пример за това как искат да ги галите.

То може да научи нов трик само с няколко опита

Повечето кучета могат да бъдат научени да следват команди - просто това отнема на някои от тях много повече време от други. Може да се чудите „колко умни са кучетата“, докато се опитвате да ги научите на нови трикове. Колкото по-бързо вашето куче научава нов трик и толкова повече команди, които знае, са сигурни признаци за неговата интелигентност. Например, ако трябва само да кажете на кучето си „не“ да скача върху непознати няколко пъти, то е адски умно.

То може да ви накара да изпълнявате неговите заповеди

Защо кучето ви има лош дъх и как да го предотвратите

Причини за лош дъх при кучета Обичаш кучето си, но дори и най-добрите собственици на кучета имат моменти, когато предпочитат да не бъд...

Никой не обича да чуе това, но нашите домашни любимци също ни обучават. Скачаме ли, когато тичат към задната врата? Изваждаме ли храната, когато ни донесат своята купа? Колко добре сте обучени е знак за това колко умно е кучето ви. Не само кучетата манипулират хората; котките също.

Правилно ли е да оставите кучето ви да спи в леглото ви?

То се е научило как да отваря врата, след като е видяло как го правите вие

Колко лесно е обучено вашето кученце може да бъде индикатор за неговата интелигентност и един от начините да прецените това е дали те придобиват умения просто чрез наблюдение. Кучетата, които могат да наблюдават хора или други кучета, изпълняващи определени задачи, като отваряне на врати или порти, и да се учат от техния пример, със сигурност са по-поддаващи се на обучение и може да са по-умни.

То първо търси инструкции от вас

Кучето естествено гледа на собственика си за посока може да е признак на интелигентност. Умното куче не само ще следва указанията, но и ще търси сигнали от вас какво да прави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Цветница 2024
Пожелания за Цветница 2024

Наближава Цветница! Тази година празникът се пада на 28 април, неделя, седмица преди Великден. На този ден празнуват всички с прекрасните имена...