Топ 12 на най-големите митове за загубата на тегло

1953
Топ 12 на най-големите митове за загубата на тегло
Снимка: iStock

В интернет има много съвети за отслабване. Повечето от тях са или недоказани, или доказано не работят.

Ето 12-те най-големи лъжи, митове и погрешни схващания за отслабването.

1. Всички калории са равни

Калорията е мярка за енергия. Всички калории имат еднакво енергийно съдържание. Това обаче не означава, че всички източници на калории имат еднакъв ефект върху теглото ви.

Различните храни преминават през различни метаболитни пътища и могат да имат изключително различни ефекти върху глада и хормоните, които регулират телесното ви тегло.

Например калорията на протеин не е същата като калория на мазнини или въглехидрати.

Замяната на въглехидрати и мазнини с протеини може да засили метаболизма ви и да намали апетита и апетита, като същевременно оптимизира функцията на някои хормони, регулиращи теглото.

Също така, калориите от цели храни като плодове са склонни да бъдат много по-засищащи от калориите от рафинирани храни, като бонбони.

2. Отслабването е линеен процес

Отслабването обикновено не е линеен процес, както си мислят някои хора.

Някои дни и седмици може да отслабнете, докато през други може да наддадете малко.

Това не е причина за безпокойство. Нормално е телесното тегло да варира нагоре и надолу с няколко килограма.

Например, може да носите повече храна в храносмилателната си система или да задържате повече вода от обикновено.

Това е още по-изразено при жените, тъй като теглото на водата може да варира значително по време на менструалния цикъл.

Докато общата тенденция върви надолу, колкото и да се колебае, все пак ще успеете да отслабнете в дългосрочен план.

Как да отслабнем, ако страдаме от поликистозни яйчници?

3. Добавките могат да ви помогнат да отслабнете

Индустрията на добавките за отслабване е огромна.

Различни компании твърдят, че техните добавки имат драматични ефекти, но те рядко са много ефективни, когато се изследват.

Основната причина добавките да работят при някои хора е плацебо ефектът. Хората се поддават на маркетинговите тактики и искат добавките да им помогнат да отслабнат, така че стават по-съзнателни какво ядат.

Въпреки това, няколко добавки имат умерен ефект върху загубата на тегло. Най-добрите може да ви помогнат да свалите малко тегло за няколко месеца.

4. Затлъстяването зависи от силата на волята, а не от биологията

Неточно е да се каже, че вашето тегло зависи изцяло от силата на волята.

Затлъстяването е много сложно заболяване с десетки, ако не и стотици, допринасящи фактори.

Многобройни генетични променливи са свързани със затлъстяването и различни медицински състояния, като хипотиреоидизъм, поликистозни ябълки и депресия, могат да увеличат риска от наддаване на тегло.

Вашето тяло също има множество хормони и биологични пътища, които трябва да регулират телесното тегло. Те са склонни да бъдат нефункционални при хора със затлъстяване, което прави много по-трудно отслабването и поддържането му.

Например, резистентността към хормона лептин е основна причина за затлъстяване.

Сигналът за лептин трябва да каже на мозъка ви, че има достатъчно складирани мазнини. И все пак, ако сте резистентни към лептин, мозъкът ви смята, че гладувате.

Опитът да проявите сила на волята и съзнателно да ядете по-малко в лицето на сигнала за гладуване, управляван от лептин, е невероятно труден.

Разбира се, това не означава, че хората трябва да се откажат и да приемат генетичната си съдба. Отслабването все още е възможно - просто е много по-трудно за някои хора.

5. Яжте по-малко, движете се повече

Телесните мазнини са просто съхранена енергия. За да загубите мазнини, трябва да изгорите повече калории, отколкото приемате.

Поради тази причина изглежда напълно логично, че яденето по-малко и движението повече ще доведе до загуба на тегло.

Въпреки че този съвет работи на теория, особено ако направите постоянна промяна в начина на живот, това е лоша препоръка за тези със сериозен проблем с теглото.

Повечето хора, които следват този съвет, в крайна сметка си възвръщат загубеното тегло поради физиологични и биохимични фактори.

Необходима е голяма и устойчива промяна в перспективата и поведението, за да отслабнете с диета и упражнения. Ограничаването на приема на храна и по-голямата физическа активност не е достатъчно.

Да инструктирате някой със затлъстяване просто да яде по-малко и да се движи повече е като да кажете на някой с депресия да се ободри или на някой с алкохолизъм да пие по-малко.

Лекар: Това са най-мързеливите трикове за отслабване без диета

6. Въглехидратите ви правят дебели

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да помогнат за загуба на тегло.

В много случаи това се случва дори без съзнателно ограничаване на калориите. Докато поддържате нисък прием на въглехидрати и висок прием на протеини, ще отслабнете.

Въпреки това, това не означава, че въглехидратите причиняват наддаване на тегло. Докато епидемията от затлъстяване започна около 1980 г., хората ядат въглехидрати от много дълго време.

Всъщност пълноценните храни с високо съдържание на въглехидрати са много здравословни.

От друга страна, рафинираните въглехидрати като рафинирани зърнени храни и захар определено са свързани с увеличаване на теглото.

7. Мазнините ви правят дебели

Мазнините осигуряват около 9 калории на грам, в сравнение със само 4 калории на грам въглехидрати или протеини.

Мазнините са много калорични и често срещани в нездравословните храни. И все пак, докато приемът на калории е в рамките на здравословен диапазон, мазнините не ви правят дебели.

Освен това, многобройни проучвания показват, че диети с високо съдържание на мазнини, но с ниско съдържание на въглехидрати причиняват загуба на тегло.

Въпреки че опаковането на диетата ви с нездравословни, висококалорични нездравословни храни, натоварени с мазнини, определено ще ви направи дебели, този макронутриент не е единственият виновник.

8. Закусването е необходимо, за да отслабнете

Проучванията показват, че хората, които пропускат закуската, са склонни да тежат повече от тези, които ядат закуска.

Това обаче вероятно е така, защото хората, които закусват, са по-склонни да имат други здравословни навици на живот.

Също така е мит, че закуската засилва метаболизма и че яденето на няколко малки хранения ви кара да изгаряте повече калории през деня.

Най-добре е да ядете, когато сте гладни, и да спрете, когато сте сити. Яжте закуска, ако искате, но не очаквайте това да има голям ефект върху теглото ви.

9. Бързата храна винаги напълнява

Не всяка бърза храна е нездравословна.

Поради повишеното съзнание на хората за здравето, много вериги за бързо хранене започнаха да предлагат по-здравословни опции.

Възможно е да получите нещо относително здравословно в повечето ресторанти. Повечето евтини ресторанти за бързо хранене често предлагат по-здравословни алтернативи на основните си предложения.

Тези храни може да не задоволят нуждите на всеки човек, който се грижи за здравето си, но все пак са приличен избор, ако нямате време или енергия да приготвите здравословна храна.

10. Диетите за отслабване работят

Индустрията за отслабване иска да повярвате, че диетите работят.

Проучванията обаче показват, че диетата рядко работи в дългосрочен план. Трябва да се отбележи, че 85% от диетите в крайна сметка връщат теглото си в рамките на една година.

Освен това проучванията показват, че хората, които спазват диета, са най-склонни да наддават на тегло в бъдеще.

По този начин диетата е последователен предсказател за бъдещо наддаване на тегло, а не загуба.

Истината е, че вероятно не трябва да подхождате към загубата на тегло с диета. Вместо това си поставете за цел да промените трайно начина си на живот и да станете по-здрав, по-щастлив и по-здрав човек.

Ако успеете да увеличите нивата на активност, да се храните по-здравословно и да спите по-добре, трябва да отслабнете като естествен страничен ефект. Диетата вероятно няма да работи в дългосрочен план.

11. Хората със затлъстяване са нездравословни, а слабите хора са здрави

Вярно е, че затлъстяването увеличава риска от няколко хронични заболявания, включително диабет тип 2, сърдечни заболявания и някои видове рак.

Въпреки това, много хора със затлъстяване са метаболитно здрави - и много слаби хора имат същите тези хронични заболявания.

Изглежда има значение къде се натрупват мазнините ви. Ако имате много мазнини в коремната област, вие сте изложени на по-голям риск от метаболитно заболяване.

12. Диетичните храни могат да ви помогнат да отслабнете

Много нездравословна храна се рекламира като здравословна.

Примерите включват храни с ниско съдържание на мазнини, без мазнини и преработени храни без глутен, както и напитки с високо съдържание на захар.

Трябва да сте скептични към всякакви здравни претенции върху опаковките на храните, особено върху преработените продукти. Тези етикети обикновено съществуват, за да заблуждават, а не да информират.

Някои търговци на нездравословна храна ще ви насърчат да купувате тяхната нездравословна храна за угояване. Всъщност, ако опаковката на дадена храна ви казва, че е здравословна, има шанс да е точно обратното.

Ако се опитвате да отслабнете, може би сте чували много от същите митове. Може дори да сте повярвали на някои от тях, тъй като те са трудни за избягване в западната култура.

Трябва да се отбележи, че повечето от тези митове са неверни. Вместо това връзката между храната, вашето тяло и вашето тегло е много сложна.

Ако се интересувате от загуба на тегло, опитайте да научите за основани на доказателства промени, които можете да направите в диетата и начина си на живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com