Топ 5 на храните с витамин D, от които тялото ви се нуждае през зимата

23216
Топ 5 на храните с витамин D, от които тялото ви се нуждае през зимата
Снимка: iStock/Guliver

През зимата, когато дните са кратки и слънцето рядко наднича иззад облаците, хората изпитват недостиг на витамин D. В резултат на това страда имунитетът и общото здравословно състояние. За да премахнете негативните последици, трябва да добавите храна, съдържаща този елемент, към диетата.

Тази година, поради епидемията от covid, попълването и поддържането на баланса на витамините е особено важно. Калциферолът влияе върху имунната система, като намалява вероятността от инфекция и облекчава симптомите на коронавируса. Освен това, витамин D ви позволява лесно да се справите с депресията и лошото настроение, укрепва структурата на костите и ставите, а също така помага за усвояването на калций и фосфор. Той намалява вероятността от диабет тип 2, като повишава чувствителността на клетките към инсулин и подобрява функционирането на панкреаса. Експертите съставиха списък с продукти, необходими за консумация, и препоръчаха включването на поне три от тях в задължителната ви диета.

5-те най-чести грешки, които допускаш при приема на витамин D

Слънчевият витамин е от съществена важност за поддържане на нормалното функциониране на редица тъкани и органи. Дефицитът на витамин D ...

1.       Яйца

Съдържанието на калциферол в един жълтък е 10% от дневната стойност. За да попълните количеството му, яжте омлет сутрин с добавка на друга витамин-съдържаща съставка.

2.       Сьомга

Сьомгата и нейните роднини съдържат много ценни вещества, така че трябва да се консумират. Сто грама риба ще запълни 70% от дневната доза витамин D. По-евтините сортове мазна риба, като херинга, скумрия, сайра и много други, също ще се справят перфектно със задачата.

3.       Риба тон

3 начина да се заредите с повече витамин D от ежедневното си меню

Витамин D може да бъде набавен в достатъчни количества от хранителни продукти. Ако витаминът продължава да е в дефицит в организма, хор...

120 грама риба тон, попълва баланса на калциферол с 35% от дневната доза. Можете да купите както пресни продукти, така и консервирани храни. Препоръчително е да има рибни ястия в менюто два пъти седмично за подобряване на здравето.

4.       Гъби

Представителите на флората също са богати на полезни елементи. Чаша бели гъби съдържа 45% от витамина, от който се нуждае човешкото тяло през деня. По-достъпните гъби също го съдържат, освен това, под въздействието на слънчева и изкуствена светлина в тези нарязани гъби се синтезира калциферол.

5.       Мляко

В чаша напитка с масленост 2% присъства 15% от дневната стойност на витамин D. Можете да приготвите омлет сутрин, като разбиете яйцата с млякото. Бъркани яйца с гъби или пържена прясна сьомга ще се отразят благоприятно на тялото и ще се харесат на мнозина.

По какъв начин витамин D влияе на артериите ни

Витамин D е познат с многобройните си свойства и знаем, че синтезът му може да се осъществи и от слънчевата светлина. При нормално изла...

За да се запази здравето и младостта, е необходимо да се осигури доставката на хранителни вещества и елементи, както с помощта на витаминни комплекси, така и с хранителни продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com