Топ на най-екзотичните плодове - красиви и забавни

4153
Топ на най-екзотичните плодове - красиви и забавни
Снимка: iStock

Пристигайки за първи път в далечна топла страна, много туристи и пътници се сблъскват с изобилие от плодове, дори имената на които никога не са чували. За да ви помогнем да разберете какъв вид "плодове" са това, сме подготвили кратък преглед на най-често срещаните екзотични плодове...

Черимоя

Черимоя представлява плодът на дървото Annona cherimola. Черимоя, кремава ябълк,а е широколистно растение, намиращо се по високите планински райони на Южна Америка.

Рамбутан

Рамбутанът е странно изглеждащ плод, който прилича на космата ягода. Расте в Югоизточна Азия, но е широко разпространено и в Коста Рика. Месото е малко жилаво, но лесно се отлепва от кожата, има сладко-кисел вкус.

Пашкул

Пашкулът е тропически плод, който вирее в планините на Южна Америка. Плодовете външно приличат на домати, но вкусът е кръстоска между домат и лимон.

Какво ще се случи с тялото, ако ядете само зеленчуци и плодове?

Хлебни плодове

Хлебният плод принадлежи към семейството на черницата и се среща във Филипините и островите на Югоизточна Азия. Плодовете имат вкус на банани и могат да се консумират сурови, когато са напълно узрели, но когато не са узрели, могат да се консумират само варени.

Дакриодес (Dacryodes манатарка)

Dacryodes е вечнозелено дърво, вирее в тропическите дъждовни гори на Африка, Северна Нигерия и Южна Ангола. Плодовете, които имат цвят от тъмно синьо до лилаво, са известни още като африкански круши и са с продълговата форма с бледозелени отвътре.

Нони

НОНИ е вечнозелено дърво от рода Morinda. Този плод е известен с много имена, включително индийска черница и др., родината му е в цяла Югоизточна Азия и Австралия. Когато плодовете узреят, имат много остра миризма. Въпреки миризмата, плодът е с високо съдържание на фибри, витамини, протеини, желязо и калций и е основна храна в много страни от Тихия океан. Може да се яде варено или сурово със сол.

Марула (Sclerocarya birrea, Мarula)

Марула е широколистно дърво, вирее в Южна и Източна Африка. Плодовете му са важен източник на храна за народите банту. Зелените плодове узряват и пожълтяват, а бялото месо вътре е много сочно и има приятен аромат.

След като паднат от дървото, плодовете започват да ферментират почти веднага, така че слоновете и бабуините в тези региони често са леко опиянени.

Това са плодовете, които ЛЕКУВАТ

Морошка (Rubus chamaemorus)

Този плод е зрънце от западния бряг на Северна Америка. Среща се във влажни гори и расте в гъсти гъсталаци. Плодът е подобен на малина, но цветът му е по-оранжев. Много са сладки, ядат се както сурови. Наричат го още: „червена, къпина“, „копринен плод, който лежи на земята“.

Салака (змийски плод)

Змийският плод вирее в Индонезия. Расте на гроздове. Плодовете имат сладко-кисел вкус, подобен по текстура на ябълките.

Байли (каменна ябълка)

Това е екзотичен плод, подобен на круша или ябълка. Байлът, каменната ябълка, произхожда от Индия, но се среща и в цяла Югоизточна Азия. Гладък плод с дървесна кора, която може да бъде жълта, зелена или сива на цвят. Здравата външна обвивка е толкова твърда, че плодът може да се счупи само с чук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Фина пролетна билка с интересни ползи за организма

Зодиите, които имат невероятни умения да флиртуват

Кога се празнува Летен Никулден?

Защо котката ви тъпче с лапи: 3 причини, които ще ви изненадат

8 известни израза, чието значение разбираме погрешно

Това кафе енергизира, няма кофеин и премахва чувството за глад

5 закона на Вселената, които ще ви помогнат да привлечете богат съпруг

Царят на витамин Ц - полезен за имунитета, здравото сърце и вечната младост

Храните, които повишават либидото

7 шокиращи факта за живота на балерините, за които не се говори често

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Гергьовден
Пожелания за Гергьовден

Всеки познава поне един човек с името Георги или Гергана, които празнуват имен ден на 6 май - ето кои са най-хубавите пожелания за Гергьовден. Най-хубавите...