Какво ще се случи с тялото, ако ядете само зеленчуци и плодове?

24272
Какво ще се случи с тялото, ако ядете само зеленчуци и плодове?
Снимка: iStock

В продължение на години се смяташе, че за здравословен начин на живот трябва да се яде по пет порции зеленчуци и плодове на ден. Това е около 400 грама.

Но през 2017 г. се появи проучване за приема на плодовете и зеленчуците и риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и смъртност, според което дневният прием трябва да се удвои. Според лондонските учени това би предотвратило до 7,8 милиона преждевременни смъртни случаи в света всяка година.

Водещият автор на изследването Дагфин Ауне отбелязва, че плодовете и зеленчуците понижават холестерола и кръвното налягане, подобряват състоянието на кръвоносните съдове и имунната система.

Според него този ефект е оправдан от съдържанието на сложна система от хранителни вещества в тях. А антиоксидантите могат да намалят увреждането на ДНК, което може да доведе до по-нисък риск от рак.

Ако десет порции плодове и зеленчуци на ден са значително по-добри от пет, може да помислите за преминаване към растителна диета. Да видим как ще се отрази на тялото.

Какво се случва с организма, когато се храним САМО с плодове?

Ще имате недостиг на важни макронутриенти

Плодовете и зеленчуците ще ви осигурят фибри и въглехидрати, но няма да ви осигурят необходимото количество мазнини и протеини. И те са жизненоважни за тялото. Мазнините са за здравето на мозъка, достатъчно енергия и метаболизъм, протеините са за силни мускули и силна имунна система.

„Ако ядете само плодове и зеленчуци, ще загубите мускулна маса и сила“, казва диетологът Ейми Шапиро. "Растителната диета може да осигури протеин, но трябва да включва зърнени храни."

Вашите нива на възпаление ще намалеят

Възпалението възниква, когато тялото се опитва да се защити от вируси и бактерии или да възстанови увредените тъкани. Но някои храни – месо, сирене и преработени храни се отразяват негативно на тялото: хроничното възпаление с развитието на атеросклероза, повишен риск от инфаркт, инсулт, диабет и автоимунни заболявания.

Диетата на растителна основа, от друга страна, намалява възпалението поради високото съдържание на фибри и антиоксиданти.

Според учените - хората, които преминават към растителна диета, имат рязко намаляване на реакцията на С-реактивния протеин към интервенцията в веганския начин на живот, нивото на С-реактивен протеин, индикатор за възпаление.

Ще станете по-малко енергични

Средно, умерено активен мъж се нуждае от 2400-2800 калории на ден, а жената се нуждае от 1800-2200. Но ако не ядете зърнени храни, семена, ядки и растителни масла, това е изключително трудно да получавате толкова много калории. За да ви е по-лесно да си представите, 2200 калории са около 100 чаши нарязано зеле или 23 ябълки.

Разбира се, има и по-калорични зеленчуци, като авокадото. Но дори и да разнообразите растителната храна, пак трябва да ядете много. В този случай няма да получите въглехидратите, които дават енергия и ви помагат да се съсредоточите.

Диета със сушени плодове - вкусно отслабване!

Ще останете без важни витамини и минерали

Растителната диета няма да осигури на тялото витамини B12 и D, тя ще даде малко желязо. И въпреки че спанакът и другите тъмни листни зеленчуци са богати на желязо, те също съдържат фитати, които блокират абсорбцията на минерали от усвояването на този микроелемент.

Ще отслабнете

Поради високото съдържание на фибри и вода, растителните храни ви карат да се чувствате сити. А това помага да се яде по-малко и потенциално води до загуба на тегло.

По-вероятно е да страдате от подуване на корема

Някои хора смятат, че е трудно да усвояват захарите и другите въглехидрати от плодовете и зеленчуците, което може да доведе до подуване на корема.

Вашите нива на холестерол ще спаднат драстично

Проучванията показват, че той намалява с 35%. В много случаи намалението е същото като при приема на лекарства. И това е много значим резултат за тези, които искат да намалят холестерола без лекарства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com