Този кулинарен трик ще ви помогне бързо да се отървете от изпъкналото коремче

21952
Този кулинарен трик ще ви помогне бързо да се отървете от изпъкналото коремче
Снимка: iStock

Важно е не само да внимаваме какво ядем на закуска, обяд и вечеря, но и как приготвяме тези ястия. Можете да подобрите здравето и фигурата си, без дори да се отказвате от обичайната си порция.

Един от най-често срещаните начини да ви помогнем да отслабнете е да ядете по метода на чинията. Всичко е просто и логично: половината чиния трябва да е със зеленчуци, една четвърт трябва да са протеини, а друга четвърт трябва да са сложни въглехидрати. Например, пълноценен обяд би бил салата с краставици, домати и билки, кюфте и гарнитура от кафяв ориз или пълнозърнеста паста. Така определено ще заситите глада си, но няма да натрупате излишни килограми.

Без глад - диета с кисело мляко, която топи 3 кг за 3 дни

Въпреки това, дори такова здравословно и насищащо ястие може лесно да бъде развалено. А това се прави много просто, щедро посолявайки храната. Според Амелия Лейк, професор по обществено здраве в университета Teesside, много хора дори не забелязват колко често използват сол. И колкото повече от нея има в храната, толкова по-висок е рискът от развитие на хипертония, затлъстяване и други заболявания.

Учените проведоха експеримент: те наблюдаваха колко сол се слага в готовата храна и колко често хората хващаха солницата. Оказа се, че по време на готвене има повече от достатъчно от популярната подправка в храната. Повечето обаче са свикнали щедро да добавят сол към ястието. Оттук допълнителните калории и приливът на глад.

Тогава експертите решиха да приложат един трик - намалиха броя на дупките в солницата. И този трик проработи! Наблюденията показват, че повечето хора дори не забелязват, че много по-малко сол започва да влиза в храната им.

Какво не трябва да ядем, когато сме на диета за отслабване?

Така че опитайте да смените вашата солница - можете да си купите нова или просто да смените капака. Този трик ще ви помогне да избегнете пресоляването на храната си в процеса на готвене, а също така ще ви спести щедрото подсоляване на вече готово ястие.

Не забравяйте, че излишната сол в тялото задържа вода. Първоначално се появява подуване, което може да доведе до увеличаване на цифрите на скалата. Освен това, метаболизмът се забавя и все повече калории отиват в „депото за мазнини“. В същото време можете да не ядете повече шоколад и бисквити, но добавете много сол към супата и кюфтетата - в този случай теглото също ще се увеличи.

Любителите на солени храни често страдат от затлъстяване, това провокира много други заболявания, ендокринната система става все по-слаба. Учените предполагат, че солта също може да повлияе негативно на усвояването на храната. Изследванията по тази тема се провеждат активно в различни страни по света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Най-известните суеверия за косата и ноктите, които жените трябва да спазват

Тези зодии са орисани от звездите да бъдат щастливи в любовта

Как да влезем във форма за лятото без спорт и строги диети?

Нека цъфти: Защо не трябва да късате люляка?

Нумерологичен хороскоп за месец МАЙ

Не само за храна: Как да почистите канализацията с кетчуп?

Тези 4 зодии често са склонни към извънбрачни връзки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com