Треньор по здравословно хранене: Яжте ФЕРМЕНТИРАЛИ храни

6078
Треньор по здравословно хранене: Яжте ФЕРМЕНТИРАЛИ храни
Снимка: Thinkstock/Guliver

Въпросът с правилното хранене винаги е на дневен ред. Ани Стойчева, която е треньор по здравословно хранене, обяснява кои пробиотици могат да повлияят положително върху настроението ни, какво ще рече постбиотици и полезни или не са фрешовете.

Най-напред нека изясним както се има предвид под понятието чревна микрофлора. Тя обхваща различни микроорганизми, които живеят в нас. Смята се, че те са повече от клетките в тялото. Както знаем, сред тях има и полезни бактерии, не само вредни, които са от значение за нашето здраве. За балансирано състояние се смята, когато полезните бактерии са 80%, а вредните – 20%.

Защо всички започнаха да слагат кочан царевица към бидона с киселото зеле

Безспорно киселото зеле се счита за една от най-харесваните храни. Тази зимнина е задължителна за всяко домакинство. Благодарение на фе...

Тези микроорганизми се появяват в тялото още при раждането на всеки човек. Разлики се наблюдава според това дали бебето е родено по естествен начин или секцио, както и дали и колко е кърмено детето. Това е от значение за броя полезни бактерии. Хора, които са преживели стрес или са травмирани в детска възраст, също имат различни нива на тези бактерии. Повече такива се срещат при онези, живели на село или пътуващи по-често.

Трябва да поддържаме разнообразието от полезни бактерии, а това може да се случи с подходяща храна. Такива са растителните фибри, които са несмилаеми въглехидрати. Те са известни под името пребиотици. Те засилват и поддържат действието на полезните чревни бактерии. Например ябълковият оцет е силен пребиотик. Полезни за бактериите са и сварените овесените ядки, изстиналата картофена салата, лещата, бобът, който накиснат, сварен и охладен.

За да бъдем здрави, трябва да се научим да намаляваме стреса в живота си, защото той влияе негативно на целия организъм, не само на чревната флора. Може да изпробвате медитация или йога за целта. Разходките сред природата също помагат много.

Пробиотици може да си набавите от аптеките или чрез ферментиране на някои продукти. Такава храна е киселото мляко. Кефирът също.

Методи за ферментация и рецепти за добро храносмилане и силен имунитет

Повишеният интерес към темата за чревната микрофлора през последните години възроди забравената традиция на ферментиране на храните. Ок...

Постбиотиците са отпадъчният продукт на пробиотиците. Полезните бактерии се нуждаят от пребиотици, а техният отпадък е постбиотикът. Той влияе положителни върху храносмилателния процес. За да увеличите ефекта, хапвайте суперхрани, грозде със семки, водорасли, смола шиладжит.
Ролята на пробиотиците е да разградят и спомогнат за усвояването на храната, те контролират функцията на дебелото черво, влияят положително на настроението.

Фреш може също да пиете, ако не прекалявате със сладките храни и се храните здравословно. Може да пиете и смутита, чрез които лесно да приемате необходимите полезни вещества. Разбира се, най-полезно е да се изяде цял плод, но ако го предпочитате под формата на фреш или в смути, не е проблем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com