Три лъжи в автобиографията ви, които могат да ви костват работата в бъдеще

4447
Три лъжи в автобиографията ви, които могат да ви костват работата в бъдеще
Снимка: iStock/Guliver

Лъжата при търсене на работа никога не е приемлива, но някои са по-лоши от други и биха могли да ви костват работата в бъдеще. Кои са те посочват HR специалисти от TopResume, които са направили своето проучване сред над 600 "ловци на кадри". Изследването е публикувано от CNBC.

Преди година мениджъри, наемащи персонал, HR специалисти и ръководители на екипи са класирали по важност 14 категории опасни лъжи при интервю за работа - от трудов стаж и опит, до технически възможности и квалификации

Според класацията три са лъжите във всяка автобиография, които 97% от специалистите посочват като критични за бъдещето на всеки работник в дадена компания - лъжи за академични степени и образование, лъжи за криминални досиета, и лъжи за сертификатите и лицензите, които притежавате.

Ето съветите на специалистите какво можете да направите вместо да излъжете, ако не покривате изискванията на желания работодател.

1. Образование

Една от най-разпространените, но и най-опасни за бъдещето ви лъжа е тази за образованието ви. Кандидатите лъжат какви академични степени притежават, за да не бъдат отхвърлени на етап документи, преди интеревюто, посочват експертите. Тя лесно може да бъде засечена, ако HR специалистът си свърши работата, и автоматично ви прави нежелан кандидат. В някои случаи можете да влезете и в "черния списък" на агенции за набиране на персонал, което със сигурност ще вгорчи животът ви в бъдеще. Според проучването на TopResume 89% от мениджърите по наемане на работа никога не биха ви потърсили отново в този случай.

Какво можете да направите: Ако все още нямате диплома, съсредоточете се върху обучението ви в момента - конкретен курс, който бихте могли да използвате и изтъкнете в случая. Не наблягайте на научните степени, а на уменията. Подчертайте придобити умения, които ще бъдат ценни за желаната компания. Променете стратегията си по търсене на работа - насочете се към компании, които търсят опит, а не диплома.

2. Криминално досие

Да, определено HR специалистите избягват хора с присъди или постаонвени наказания. И все пак, една проверка ще разбие стратегията ви. Оказва се, че криминалното досие (актове, наказателни постановления и пр. ) е втората най-честа лъжа на кандидатите за работа. 88% от ловците на кадри обаче са отговорили, че няма да ви допуснат до интервю, ако имате досие.

Какво можете да направите: Ако имате криминална история в миналото, няма причина да я разкривате, докато изрично не бъдете помолени. Дори и тогава, повечето държави имат строги закони, които забраняват дискриминацията на тези с престъпно минало, съветват специалистите. Важни за работодателят ви са присъди, свързани с типа дейност на фирмата, в която кандидатствате.Ако ви се наложи да обясните криминална проява, бъдете честни. Обяснете как сте се променили и какво сте постигнали оттогава.

3. Допълнителни сертификати и квалификации

Обикновено работодателите искат допълнителни сертификати, с които да докажете, че имате необходимите умения за работата. Особено, ако тя е експертна и профилирана. В някои случаи притежаването на конкретни сертификати е толкова важно, че може да се изисква от закона. Работата без такъв документ за някои професии може да доведе до наказателно преследване - например, има изисквания за шофьор на автобус, на ТИР и пр.

Ако изъжете, че можете да работите с определена софтуерна програма, например, при първия досег с нея това ще проличи и работодателят ви ще ви разобличи.

Какво можете да направите: Ако в момента се обучавате, кажете го. Ако сте самоук, говорете за това - не забравяйте, че този факт може да бъде също толкова впечатляващ за някои работодатели, както и полученната квалификация.

Най-добрата стратегия във всяка ситуация е просто да кажете истината. Бъдете себе си, а не някой друг. Съсредоточете се върху вашите силни страни. Съсредоточете се върху вашите уникални умения. И не забравяйте: другите не са перфектни, те също имат силни и слаби страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com