Трудно е за вярване, но в тези ситуации бананите могат да бъдат вредни

7172
Трудно е за вярване, но в тези ситуации бананите могат да бъдат вредни
Снимка: iStock/Guliver

Бананите са особено калоричен плод, а в същото време те могат да са и вредни за някои хора с различни заболявания. Освен това, доста хора имат алергия към тях. Те причиняват и подуване на корема и в някои ситуации могат да ни навредят. Нека разберем кога трябва да избягваме консумацията на банани и при наличието на кои болести изобщо не се препоръчват:

При разширени вени и сърдечни заболявания

Бананите имат свойството да извеждат течностите от тялото и в резултат на това се увеличава плътността на кръвта. По мнение на специалисти, хората с разширени вени, инфаркт, инсулт, коронарна сърдечна болест, не трябва да консумират банани, за да не се влоши състоянието им. Ако не са от най-любимите ви плодове, спестете си риска.

Диабет

Ако страдате от захарен диабет, избягвайте презрелите или добре узрели банани. Консумацията на варени или незрели е позволена.

Хипертония

Вече обяснихме, че бананите увеличават плътността на кръвта, затова ако имате и високо кръвно, избягвайте да похапвате от тях.

Раздразнително черво

Най-вероятно сте чували за синдром на раздразненото черво. Ако страдате от такъв – лекарите не препоръчват бананите. Те подуват корема, натрупват се газове и причиняват отлив на жлъчката.

Храносмилателни проблеми

Лекарите съветват да не се ядат банани на гладно и да се измиват с вода. Ако имате стомашни проблеми, при консумацията на този плод може да се раздразни стомахът ви, тъй като се повишават нивата на киселинност на стомашния сок.

Затлъстяване

Още в началото казахме, че бананите са калоричен плод. Те съдържат голямо количество въглехидрати и не се препоръчват при диети на неактивни хора. Те не са лека закуска, най-добре е да се консумират от спортуващи хора, защото те изгарят много калории дневно и бананите няма да им повлияят негативно. Докато при по-мързелуващите личности този плод може да има обратен ефект и да доведе до покачването на нежелани килограми.

Затова, при проблеми с теглото и затлъстяване, по-добре изключете бананите от менюто си. Сложните въглехидрати в тях – например фибрите и нишестето, се превръщат в такива с висок гликемичен индекс. Това води до повишаване на нивата на захарта в кръвта, забавя се метаболизмът,а мастните клетки започват да се размножават много по-бързо и активно. Хапвайте с мярка и по-рядко. Вместо това, може да включите по-нискокалорични плодове в храненията и диетата си. Така няма да се притеснявате от обратен ефект. Например плодове като ябълки и мандарини за чудесни за лека закуска. Ще се чувствате тонизирани и ще имате енергия през целия ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com