Учени: 50 грама от този силен алкохол е полезен за здравето

12141
Учени: 50 грама от този силен алкохол е полезен за здравето
Снимка: iStock

Уискито, както и всеки друг алкохол, може да бъде или лекарство, или отрова. Когато запазим разсъдъка си, можем да извлечем полза от чаша вино или чаша водка от време на време. Този път сме подготвили шепа полезна информация за любителите на уискито.

Анализ на книгите на Иън Флеминг показва, че алкохолът, който Джеймс Бонд най-често е консумирал, всъщност е бил уиски. В цялата поредица той консумира алкохол 317 пъти. Това много ли е? Зависи. Експертите препоръчват да не превишавате 50 мл уиски на ден. И нека не забравяме, че спиртните напитки са висококалорични. В 25 мл. уиски се съдържат около 80 ккал. Пиенето му в излишък има вредно въздействие върху целия организъм.

Уискито в препоръчаните количества има своите предимства. Първо, то се бори със свободните радикали, които причиняват разрушаване на ДНК и са отговорни за стареенето. Това се дължи на съдържащите се в този алкохол антиоксиданти. Освен това уискито намалява риска от исхемична болест на сърцето и други сърдечносъдови проблеми.

Лекар: Не яжте тези храни, когато пиете алкохол

Преди няколко години списание за здраве публикува статия, в която се казва, че антиоксидантите, съдържащи се в този алкохол, изпълняват ролята си по-добре от тези, съдържащи се във виното, тъй като се усвояват по-добре в организма (въпреки че във виното са много повече!).

Специалисти от австралийския университет "Монаш" установиха, че уискито подпомага имунитета. Това се дължи на факта, че една чаша задоволява целодневната нужда от витамин С. Д-р Дейвид Д. Хансън от Университета в Ню Йорк установи, че хората, които пият по една или две чаши уиски на ден (една чаша е 40 ml), са с 50 % по-малко застрашени от инсулт и деменция. Но преди да решите да се поглезите с малко, вижте с какво уиски да започнете и в как е най-добре да го сервирате.

Какво знаете за уискито?
 
Уискито е много взискателен алкохол. Препоръчително е да започнете с по-меките версии. В противен случай е лесно да се обезкуражите.

Уискито (ирландски и американски: whiskey) се произвежда чрез дестилация на зърнена каша, отлежала в дървени (обикновено дъбови) бъчви, в които преди това е отлежавал бърбън или шери. Единичното малцово уиски се произвежда от покълнал ечемик, вода и мая. Процесът на отлежаване в бъчви отнема най-малко три години. 

Лекар: Този алкохол разяжда черния дроб след няколко глътки

60-70 % от вкуса на едномалцовото уиски се създава от взаимодействието на алкохола и дървото, от което е направена бъчвата. 
След като процесът на производство на уиски е теоретично съвсем неусложнен, защо има толкова много различни вкусови нотки в различните спиртни напитки? Ароматът на торф идва от малц, който е изсушен над дима от изгорял торф. 

Британците казват, че уискито е придобит вкус - този вкус трябва да се научи. Силните и много силните уискита (напр. уискита в бъчва, съдържащи до 60 % алкохол) е по-добре да се оставят, докато не се развие вкус към тях. Вечер, край камината, уискито може да се отпива от старомодни чаши - чаши с дебели, прави стени и дебело дъно. 

Уискито за дегустация се сервира в чаши с форма на лале. Това позволява ароматът на алкохола да се усети добре. Най-често уискито се сервира след хранене, като самото ястие не трябва да е с прекалено силен аромат, за да не заглуши вкуса на напитката.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Начини за защита на кожата на лицето, тялото и косата от ултравиолетова радиация

Защо някои органи при хората са по двойки?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 май /валутен калкулатор/

Кои жени са по-склонни да имат момчета - може да се изненадате от отговора

Научете най-щастливия ден от седмицата за всяка зодия, 20 - 26 май 2024

Няколко начина да се защитите от негативни влияния

7 типа мъже, които никога не изневеряват, но не бързайте да се радвате

Готвач разкри кои са най-добрите картофи за пържене

След тези 7 комплимента всяко свястно момиче ще си тръгне

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com