X
 
 

Учени: Мъжете се шегуват по-добре от жените

1147 1
Учени: Мъжете се шегуват по-добре от жените
Снимка: iStock/Guliver
Изследователи твърдят, че мъжете се шегуват по-добре от жените, съобщава сайтът Hi-News.ru, цитиран от "Фокус".

Учени са провели изследване, в което са проучили резултатите от 28 анкети, в които участниците са били помолени да оценят шегите на мъжете и жените - без да им казват пола на автора на шегите. Оказало се, че шегите на 63% от мъжете са били по-смешни от тези на жените. Отбелязва се, че в проучването са участвали обикновени хора, а не професионални комици. Така стереотипът, че жените не могат да се шегуват толкова добре, колкото силния пол, получи научно потвърждение, отбелязва сайтът.

Пет часа концерт-спектакъл в помощ на примата на родопския хумор Весела Бабаджанкова

Смолянчани снощи отново доказаха, че сърцата им са големи и топли като Родопа планина, че са отзивчиви за болката на другия. Те дариха ...

Проучването е проведено от изследователи от Университета в Абъристуит и от Университета в Северна Каролина, САЩ. Целта на учените е била да разберат дали стереотипът, че мъжете се шегуват по-добре от жените, е истина или мит. Експериментът се е състоял в това мъже и жени да измислят забавни коментари към снимки, които след това са били оценявани от участниците в проекта – около 5 000 души.

Подчертава се, че хуморът е сложно явление, което включва социални, емоционални, физиологични, когнитивни, културни и еволюционни особености. Един важен аспект от човешкия живот е способността отделен индивид да накара другите да се смеят. Способността за шегуване е отлична познавателна способност. Оказа се, че средно мъжете изглежда имат по-висока способност да се шегуват от жените. Изследователите смятат, че въпросът не е в това, че жените не са забавни, а че хуморът играе важна роля в предаването на гените или, по-просто казано, в репродукцията. По правило жените търсят чувство за хумор в партньора, тъй като то е тясно свързано с интелигентността. А мъжете от своя страна предпочитат жени, които се смеят на шегите им. Изследователите също така посочват, че в хода на нашата еволюционна история мъжете вероятно е трябвало да се състезават с по-силни съперници, за да впечатлят жените с чувството си за хумор.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Убити полицаи и голям пожар в Хонолулу (ВИДЕО)
Убити полицаи и голям пожар в Хонолулу (ВИДЕО)

Двама полицаи са били убити при изпълнение на служебния си дълг на остров Оаху, Хонолулу, съобщават CNN и The New York Times. По неофициална информация,...