Учени установиха защо се появяват лунички

3363
Учени установиха защо се появяват лунички
Снимка: iStock

Луничките са малки, плоски и кръгли петна, които често се появяват по кожата, особено на местата, изложени на слънце. Тези пигментни петна могат да бъдат с различен цвят - от светлокафяв до тъмнокафяв, и се наблюдават по-често при хора със светъл или светъл тен на кожата. Но чудили ли сте се някога защо се появяват луничките?

Основният виновник за появата на луничките е повишеното производство на пигмент, наречен меланин. Меланинът е отговорен за придаването на цвят на кожата, косата и очите ни. Той действа като естествен слънцезащитен крем, като помага за защитата на кожата от вредното въздействие на ултравиолетовата (UV) радиация. Когато кожата ни е изложена на слънчева светлина, специализираните клетки, наречени меланоцити, произвеждат повече меланин, за да предпазят кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

При хората с лунички обаче има генетична вариация, която кара меланоцитите им да произвеждат неравномерно разпределение на меланина. Вместо да се разпределя равномерно, меланинът се струпва, което води до образуване на лунички. Това неравномерно разпределение създава по-тъмни петна по кожата, особено в областите, които са по-изложени на слънце, като лицето, ръцете и раменете.

„Не само сред червенокосите“: Ето какво е духовното значение на луничките по лицето и тялото

Важно е да се отбележи, че луничките не са същото като бенките. Докато бенките обикновено са изпъкнали и могат да варират по размер и форма, луничките са плоски и по-малки по размер. Луничките също така са склонни да избледняват или да стават по-малко забележими през зимните месеци, когато излагането на слънце е по-малко.

Въпреки че луничките са безвредни и не представляват риск за здравето, от решаващо значение е кожата да се предпазва от прекомерно излагане на слънце. Прекомерното излагане на ултравиолетовите лъчи може да увреди кожата и да увеличи риска от рак на кожата. Затова е препоръчително да използвате слънцезащитен крем с висок слънцезащитен фактор (SPF), да носите защитно облекло и да ограничите излагането на слънце, особено в пиковите часове, когато слънчевите лъчи са най-силни.

Как да се справим с луничките през лятото

Макар луничките често да се свързват със светлокожи лица, те могат да се появят и при хора с по-тъмен цвят на кожата, макар че може да са по-слабо забележими. Луничките могат да бъдат и наследствени, което означава, че могат да се срещат в семействата. Ако родителите или братята и сестрите ви имат лунички, има по-голяма вероятност и при вас да се появят такива.

Луничките са резултат от генетична вариация, която причинява неравномерно разпределение на меланина в кожата. Те са безвредни и се срещат предимно при лица със светъл или светъл цвят на кожата. Макар луничките да придават уникален характер на външния вид, от съществено значение е кожата да бъде предпазвана от прекомерно излагане на слънце, за да се поддържа нейното здраве и да се предотврати увреждането ѝ. Не забравяйте да приемате луничките си и същевременно да се грижите за кожата си!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com