Учените обясняват, че слюноотделянето по време на сън е добър знак

9959
Учените обясняват, че слюноотделянето по време на сън е добър знак
Снимка: iStock/Guliver

Представете си изненадата ми, когато научих, че лигавене по време на сън в реалния свят е нещо обичайно и се смята за знак за здрав сън.

Много хора се подиграват на тези, които се лигавят през нощта.  Междувременно учените твърдят, че слюноотделянето по време на сън е добър знак и показва правилното функциониране на нервната система.

Фазите на съня

Сънят има няколко фази с повече или по-малко еднаква продължителност. Основната фаза се счита за бързо движение на очите или REM сън. През този период тялото изпада в дълбоко спокойно състояние. За да ни попречат да тичаме из стаята по време на сънища, да гоним пеперуди или да бягаме от чудовища, някои невротрансмитери се блокират от нервната система, за да предотвратят движенията на мускулите. Ако тялото е напълно отпуснато, включително и гълтателния рефлекс на отделената слюнка.

Вредно ли е да спите на лявата си страна?

Не е трудно да се досетите защо капенето на слюнка от устата е по-често при децата. Имат малко стрес. Възрастните се грижат за тяхната безопасност, създават благоприятни условия за живот. С възрастта се добавят тревоги и не винаги е възможно да се отпуснете напълно дори насън.

Ситуацията е обяснена от специалист в тази област: В съня възрастен човек е напълно инвалидизиран, мозъчните му функции са заети с почивка и възстановяване. Той спира да преглъща и натрупаната слюнка се отстранява по естествен път. При дълбок сън тялото се отпуска напълно, устата се отваря леко и човек се лигави. Това не може да се нарече негативно явление. Напротив, това показва, че всички вътрешни процеси протичат нормално. Тоест трябва да се радвате на мокра възглавница сутрин!

Как начина на спане се отразява на здравето ни?

Ако се лигавите, когато заспивате, значи сте успели да изхвърлите всички негативни мисли и да достигнете фазата на дълбок сън. Добрият сън от своя страна е ключът към доброто физическо и психическо здраве.

Няма нужда да се срамувате от лигавене, защото това е естествен физиологичен процес. Но трябва да дишате правилно и да сте сигурни, че нямате апнея - прекъсване на дишането по време на сън.

За да бъде почивката пълна, е необходимо да отделите достатъчно време за сън, да си лягате според графика в определено време и да не стоите будни през нощта. При тези условия невроните на нервната система се възстановяват по-добре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com